16. oktobar

Svetski dan hrane i hleba: Jedina namirnica koja ima posebno mesto u srpskoj kulturi i tradiciji!

U Srbiji se godišnje pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi
Vesti
19:26h Autor:
Svetski dan hrane i hleba: Jedina namirnica koja ima posebno mesto u srpskoj kulturi i tradiciji!
Foto: Shutterstock

Oktobar se inače smatra mesecom pravilne ishrane.

Svetski dan hrane i hleba se prvi put u našoj zemlji proslavio 2001. godine. Praznik je usmeren na jačanje kapaciteta za unapređenje ishrane stanovništva. Unija pekara Srbije ne obeležava samo 16. oktobar - Svetski dan hleba, već ima svoje dane, kao što su Pekarski dani i Pekarska slava.

Svetski dan hrane i hleba je prilika da se ukaže na značaj i doprinos različitih kultura svetskoj poljoprivredi i proizvodnji hrane, što pruža mogućnost za obezbeđivanje dovoljne količine hrane za celu svetsku populaciju. Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju.

70 odsto stanovništva najradije bira belu veknu, ali poslednja istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću domaćim hlebovima, kao i da sve više vode računa o sastavu, kvalitetu, ali i o prednostima određenog hleba. Do pre nekoliko godina na tržištu Srbije moglo se naći tek nekoliko osnovnih vrsta hleba, a danas je situacija mnogo drugačija.

Manastirska pogača donosi nezaboravne mirise u vaš dom za 15 minuta

Brojne specijalne vrste hlebova, linije domaćih hlebova i hlebova bez aditiva i E brojeva bitno su promenile sliku na tržištu. U zemljama Evrope na tržištu se mogu naći brojne vrste specijalnih hlebova koje zadovoljavaju i najzahtevnije ukuse.

Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.

U Sremu, u selu Pećinci, nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje. Kroz izložbenu postavku, ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici, ali i o ljudima, običajima i načinu života u prošlosti.

Kako napraviti i ukrasiti božićnu česnicu: Ubacite i novčić za sreću tokom cele godine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs