Protiv pneumokoka

Srbija: Od 1. oktobra još jedna obavezna vakcina za decu

Do sada se kupovala i davala po potrebi, a sada će biti besplatna, ali i obavezna za sve mališane
Vesti
13:30h Autor:
Srbija: Od 1. oktobra još jedna obavezna vakcina za decu
Foto: Profimedia

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke, koju su roditelji u Srbiji do sada morali da kupuju, od 1. oktobra biće besplatna, ali i obavezna za svu decu, saznaje Blic.

Ova vakcina štiti od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća i u svetu je obavezna već desetak godina.

Odluka o uvođenju 11. obavezne vakcine u kalendar vakcinacije doneta je još pre nekoliko godina na sastanku predstavnika Srpskog lekarskog društva, a za njeno uvođenje jednoglasni su bili i pedijatri, epidemiolozi, infektolozi, mikrobiolozi i imunolozi.

Početkom februara 2016. ova vakcina je dodata na spisak obaveznih po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što znači da će trošak za vakcinu spasti na zdravstveno osiguranje. Međutim, na uvođenje ove vakcine u redovan kalendar sačekaće se još malo, tačnije dok ne bude gotov Pravilnik o imunizaciji, koji je u završnoj fazi.

"Do polovine maja očekujemo da će Pravilnik biti usvojen, a da će vakcina početi da se daje deci u domovima zdralja od 1. oktobra. Za to vreme moramo da napravimo finansijski proračun, koliko nam je novca potrebno za kupovinu, kao i koje količine vakcine su nam potrebne. Cepivo će biti obavezno i ići će na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", kaže dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove.

Ova vakcina može da se da detetu od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

Priznati imunolog otkrio sve što nije smeo: Ne bih vakcinisao ni kuče, a kamoli dete!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zašto je ova vakcina važna

Pneumokokna bolest je vodeći uzročnik ozbiljnih dečjih oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok. Od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina, koja spadaju u najugroženiju kategoriju.

Može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu. Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od deset godina.

Inače, dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

To je rađeno polisaharidnom vakcinom, a pacijent je primao jednu dozu vakcine, a nakon tri do pet godina i jednu dozu revakcine, što obezbeđuje zaštitu od 80 do 95 odsto.

Kalendar vakcinacije: Od rođenja pa do punoletstva!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs