Da se zna

Kalendar vakcinacije: Od rođenja pa do punoletstva!

Veoma je bitno da se ne propusti vakcinacija dece tokom prve godine života
Vaše dete & vi
07:24h Autor:
Kalendar vakcinacije: Od rođenja pa do punoletstva!
Foto: Shutterstock

Pogledajte koje sve vakcine bi dete trebalo da primi do 18. godine života, prenosi Yumama.com.

1. Na rođenju bebe primaju BCG vakcinu (protiv tuberkuloze) i vakcinu protiv hepatita B. Vakcina protiv hepatitisa B prima se u tri doze i to na dan rođenja (nultog dana), sa navršenih mesec dana i sa šest meseci bebinog života, odnosno kako to stručnjaci kratko definišu 0,1,6. Na ovaj način najbolje mogu da se zaštite i deca čije majke već nose u organizmu hepatitis B.

Imunoglobulin protiv hepatitisa B (HIBG) primaju novorođenčad HBsAg+ majki, njima se daju četiri doze vakcine po šemi 0,1,2,12 meseci.

2. meseca bebe primaju drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

3. mesec: Nakon dva meseca života, započinje se sa vakcinacijom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (Di-Te-Per). U razmaku od po šest nedelja se daju tri doze ove vakcine. Istovremeno, bebici se daju i po dve kapi oralne polio vakcine protiv dečje paralize (to je vakcina koja se pije) i Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (prva doza).

Ovo su kazne za roditelje koji su odbili da vakcinišu svoju decu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dok se druge doze primaju posle navršena tri i po meseca. Sa navršenom godinom, dete se vakciniše protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Takođe, do navršene 3. godine, deca moraju da prime i prvu revakcinaciju Di-Te-Per-a i prvu revakcinaciju OPV- protiv dečije paralize.

Deca pred polazak u školu primaju revakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (MMR) i 2. revakcinu protiv dečije paralize.

To je, takođe, doba u kojem se ponovo obavlja zaštita od difterije i tetanusa (DT). U ovom uzrastu izostaje komponenta za veliki kašalj koja se, inače, daje u trećem mesecu, i u periodu od 12. do 15. meseca života.

Školska deca se vakcinišu i u 12. godini, odnosno u šetom razredu.

U ovom uzrastu se obavlja vakcinisanje dece protiv hepatitisa B, koja njisu bila vakcinisana sa tri doze po šemi 0, 1, 6 meseci.

Pred kraj osnovne škole, u 14. godini i pred polazak u srednju, sleduje još jedna revakcina, i to treća protiv dečije paralize (OPV), i treća revakcina protiv difterije i tetanusa. Isključena je revakcina protiv tetanusa u 18. godini života, jer je revakcinom deteta u 14. ono pokriveno sve do 30. godine.

Međutim, u tom dobu i odrasli će morati da se revakcinišu protiv tetanusa. Sem na dan rođenja, kada se vakcine primaju u porodilištu, sve ostale se dobijaju u domu zdravlja.

Ortoped sa Banjice otkriva: Anatomske cipelice izazivaju ravna stopala kod dece!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs