MMR vakcina

Ovo su kazne za roditelje koji su odbili da vakcinišu svoju decu!

To je po novom zakonu obaveza roditelja i, gledajući taj period u odnosu na period prošle godine, za 50 odsto je smanjen broj prekršajnih prijava, napominje Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja
Vesti
12:22h Autor:
Ovo su kazne za roditelje koji su odbili da vakcinišu svoju decu!
Foto: Profimedia

Pedijatri u Smederevu hvale roditelje, dok vršački nisu u potpunosti zadovoljni. Najčešće se odbija MMR vakcina koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola. Nekima je sporna i ona protiv hepatitisa B.

"Roditelji su jako odgovorni. Uspešnost vakcinisane dece kod nas je preko 90 odsto i to je nešto što je jako velika i dobra brojka," napominje doktorka Ljiljana Ogarević iz Doma zdravlja Smederevo.

Pedijatar Ileana Pekurar iz Zdravstvenog centra Vršac kaže da u situaciji kada roditelji odbijaju da dovedu decu na vakcinaciju, lekari od njih traže da potpišu da nisu hteli da dovedu decu na vakcinu.

"Ako ih ne dovede uopšte, mi ih pozivamo na vakcine i kad ne dovedu decu posle dva poziva, prijavljujemo ih po zakonu," ističe Pekurarova.

Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović kaže da su za prvih šest meseci imali 148 prijava sudiji za prekršaje za odbijanje odnosno nevakcinisanje deteta.

"To je po novom zakonu obaveza roditelja i, gledajući taj period u odnosu na period prošle godine, za 50 odsto je smanjen broj prekršajnih prijava," napominje Panajotović.

Zbog toga što nije vakcinisano, nijedno dete nije ostalo neupisano u vrtić ili školu. Roditelji koji nisu vakcinisali decu su ili opomenuti, ili kažnjeni minimalnom kaznom od 5.000 dinara.

"Upućujem poziv roditeljima da decu koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana za uzrast, odvedu u Dom zdravlja na vakcinaciju, imajući u vidu da su sve vakcine iz obaveznog programa imunizacije dostupne u svim domovima zdravlja," kaže Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Iz "Batuta" poručuju i da ove godine epidemijskog javljanja bolesti koje vakcinama mogu da se spreče nije bilo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs