Neravnopravnost na delu

Jaz između polova vidi se i u plati: Žene u Srbiji mesec i po dana rade besplatno!

Najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina, gde muškarci imaju za 46 odsto veće plate od žena, i gde žene, prema rezultatima istraživanja, još od 15. jula rade praktično "za džabe"
Vesti
04:22h Autor:
Jaz između polova vidi se i u plati: Žene u Srbiji mesec i po dana rade besplatno!
Foto: Thinkstock

Zaposlene žene u Srbiji, s obzirom da zarađuju za 11 odsto manje od muškaraca na istim poslovima, od 23. novembra radiće praktično besplatno, prema rezultatima istraživanja britanskog tehnološkog vebsajta Ekspert market.

Uzimajući u obzir prosečnu zaradu žena izraženu kao procenat prosečne zarade muškaraca, Ekspert market je izračunao datum kada žene širom Evrope počinju da rade praktično besplatno, prenosi švedski portal The.local.

Gledano prema jazu između zarada žena i muškaraca, od zemalja u regionu najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina, gde muškarci imaju za 46 odsto veće plate od žena, i gde žene, prema rezultatima istraživanja, još od 15. jula rade praktično "za džabe".

Najmanji jaz u zaradama polova među 40 rangiranih evropskih zemalja je u Sloveniji, gde iznosi tek 3,20 odsto, dok se Srbija našla na 10. mestu.

Uvalila starletama najgluplju stvar na svetu: Kako je obična devojka (23) postala milionerka! (FOTO)

U Sloveniji, žena u proseku primi 96,8 odsto plate muškarca, tako da će besplatno početi da radi 18. decembra.Među prvih deset sa malim jazom u zaradama su i Malta, Poljska, Norveška, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Rumunija, Belgija i Srbija. U Makedoniji, taj jaz dostiže 18 odsto, a u Albaniji 17,4 odsto.

U Evropi, žene u proseku zarađuju za 17 odsto manje od muškaraca, što znači da Evropljanke besplatno rade od 31. oktobra do kraja godine.

Jaz u zaradama žena i muškaraca u Švajcarskoj i Španiji je isti i iznosi 19,3 odsto, što znači da od danas počinju da rade besplatno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs