Neočekivano

Žene ostale po strani: Dobitnici Nobelovih nagrada za 2016. samo muškarci!

Navodi se da se kritičari pitaju zašto oni koji su dodeljivali nagradu nisu mogli da pronađu nijednu ženu na ovoj planeti koja bi zavredela čast da ponese nagradu u nekoj od šest kategorija
Vesti
02:08h Autor:
Žene ostale po strani: Dobitnici Nobelovih nagrada za 2016. samo muškarci!
Foto: Ilustracija / Profimedia

Agencija AP navodi da je, nakon objave da je Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ovogodišnji spisak Nobelovaca postao ansambl koji čine isključivo muškarci.

Ova agencija ističe da to nije neobično kada se pogleda 115 godina istorije ove prestižne nagrade, ali da je ovo ipak 2016. godina.

Navodi se da se kritičari pitaju zašto oni koji su dodeljivali nagradu nisu mogli da pronađu nijednu ženu na ovoj planeti koja bi zavredela čast da ponese nagradu u nekoj od šest kategorija.

Švedska spisateljica i profesorka književnosti Eba Vit-Bratstrom optužila je Nobelove sudije da im nedostaje imaginacija, pošto su ove godine izabrali 11 muških laureata.

"To je žalosno, imajući u vidu napredak koji su žene ostvarile ne samo u književnosti, nego i u nauci", rekla je ona za švedski list Svenska dagbladet.

AP navodi da su od prvog uručenja Nobelove nagrade 1901, laureati bili 833 muškarca i 48 žena.

Žene mogu da imaju koliko hoće ljubavnika: U Mosuo plemenu vlada Ona i njena reč je zadnja! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs