U skladu sa preporukama SZO

Beograd: U Institutu Batut dostupni testovi na Zika virus

Institut je preporučio trudnicama da ne putuju u Brazil dok je građanima koji budu prisustvovali sportskim događajima na Olimpijskim igrama savetovao da nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama
Vesti
16:26h Autor:
Beograd: U Institutu Batut dostupni testovi na Zika virus
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

Skrining testovi na prisustvo antitela na Zika virus dostupni su od danas u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Batut je naveo da će u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, upućenim Zdravstvenoj komisiji Olimpijskog komiteta Srbije, biti testirani samo oni sportisti i građani koji su tokom boravka na Igrama, kao i tokom dve nedelje od povratka iz Rija, razvili simptome koji mogu ukazivati na Zika virus, poput temperature, malaksalosti, osipa i bolova u mišićima.

"Testiranje je preporučeno i onima koji nisu razvili simptome, a imaju neki pokazatelj da su ih uboli komarci tokom boravka na Olimpijskim igrama u Brazilu. Njihovo testiranje je potrebno zbog toga što postoji i mogućnost infekcije bez simptoma, kao i mogućeg prenosa virusa seksualnim putem sa inficiranog muškarca na ženu", stoji u saopštenju.

Institut je preporučio trudnicama da ne putuju u Brazil dok je građanima koji budu prisustvovali sportskim dogadjajima na Olimpijskim igrama savetovao da nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama, da koriste repelente i borave u klimatizovanim prostorijama kao i da ne napuštaju prostor u kome se odvijaju Igre.

Epidemija Zika virusa koji se prenosi ujedom komarca, počela je pre godinu dana u Brazilu, odakle se proširila na više od 60 zemalja.

Više od 200 medicinskih stručnjaka uputila je ranije otvoreno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odlože ili premeste "u interesu javnog zdravlja" ali je Međunarodni olimpijski komitet saopštio da nema razloga da se odlože Olimpijske igre, koje će se održati od 5. do 21. avgusta.

Ovo su simptomi zika virusa: Toplije vreme donosi opasnost!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs