Obratite pažnju

Ovo su simptomi zika virusa: Toplije vreme donosi opasnost!

Nije zabeležen slučaj da je neko zaražen ujedom komarca na području Evrope, ali bi moglo da dođe do širenja virusa sa dolaskom toplijeg vremena, na proleće i leto
Vesti
09:42h Autor:
Ovo su simptomi zika virusa: Toplije vreme donosi opasnost!
Foto: Profimedia

Virus se pojavio u Brazilu u oktobru prošle godine gde je registrovan i povećan broj mikrocefalije kod dece. Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice.

Virus prenet seksualnim putem

Svetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost nakon izveštaja o slučaju virusa zika koji je prenet seksualnim putem u SAD i pozvala na dalju istragu.

Prvi slučaj prenošenja virusa ovim putem registrovan je u Dalasu, u američkoj saveznoj državi Teksas, rekli su zdravstveni zvaničnici u SAD.

"To se mora dalje istražiti kako bi se razumele okolnosti, kao i kolika je učestalost ili mogućnost seksualne transmisije," rekao je portparol SZO Gregori Hartl.

Zaražen seksualnim putem: Zika virus ne prenose samo komarci

Evropa mora da se pripremi

Evropske zemlje bi odmah trebalo da počnu da se pripremaju da zaštite populaciju od virusa zika, saopštili su zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

"Sada je vreme da se zemlje pripreme da bi se smanjio rizik," navela je Žužana Jakab, zvaničnica SZO zadužena za Evropu.

Ona je dodala da nije zabeležen slučaj da je neko zaražen ujedom komarca na području Evrope, ali da bi moglo da dođe do širenja virusa sa dolaskom toplijeg vremena, na proleće i leto.

Zika virus se širi sve brže: SZO proglasila globalnu vanrednu situaciju

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs