Konačno

Beograd dobio prve biciklističke trake na ulicama

Ta mala investicija kojom Bulevar oslobođenja dobija biciklističke trake dužine tri kilometra, uz preraspodelu prostora na kolovozu, podstiče građane na prevoz biciklima, uz potencijalno smanjenje broja automobila
Vesti
09:52h Autor:
Beograd dobio prve biciklističke trake na ulicama
Foto: Profimedia

Beograd je ove nedelje dobio svoje prve kolovozne biciklističke trake kakve već decenijama postoje u drugim gradovima Evrope, a poslednjih godina se uvode i u Srbiji.

Biciklističke trake širine jednog metra, uz desnu ivicu kolovoza su, uz odgovarajuće saobraćajne znake, iscrtane u Bulevaru oslobođenja, od Autokomande ka naselju Banjica, s prespektivom da stignu i do Avale.

"Označavanje biciklističkih traka u Bulevaru oslobođenja prvi je konkretan potez gradske uprave u vezi s promocijom bicikla kao prevoznog sredstva", ističe danas sajt Beociklizacija koji pozdravlja taj potez.

Ta mala investicija kojom Bulevar oslobođenja dobija biciklističke trake dužine tri kilometra, uz preraspodelu prostora na kolovozu, podstiče građane na prevoz biciklima, uz potencijalno smanjenje broja automobila, dok se time što je saobraćaj pre svega teških motornih vozila, odmaknut ka sredini kolovoza, smanjuje oštećivanje konstrukcije slivnika, te će i potreba za popravkama biti manja.

Korisnici oduševljeni: Fejsbuk konačno uvodi opciju Dislajk!

Obeležavanjem biciklističkih traka, ističe Beociklizacija, podstiče se veća vidljivost biciklista, i menja se i odnos vozača motornih vozila prema njima. Za samo prva dva dana, otkako je označena biciklistička traka, pokazalo se da vozači automobila radije ustupaju prednost biciklistima i duž ulice, i u raskrsnicama.

"Time se pokazuje koliko dobra infrastruktura brzo utiče na to da u saobraćaju nastane partnerski odnos jednakosti i međusobnog uvažavanja", piše u saopštenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs