NAJNOVIJE BROJKE

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas više novozaraženih nego juče, manji broj preminulih pacijenata

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 13.632​ građana od kojih je 2.231 novozaraženih.

Vesti
Autor:
NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas više novozaraženih nego juče, manji broj preminulih pacijenata
Foto: Shutterstock

Preminulo je 26 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 83 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 8.443 građana od kojih je 1.641 novozaraženo. Preminulo je 32 pacijenta, a na respiratorima je bilo 94 obolelih.

Zakazana sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba biće u četvrtak u 16 sati, saznaje Kurir, a na stolu će biti ukidanje kovid propusnica, a i karantina za kontakte zaraženih koji nemaju zeleni sertifikat.

Medicinski deo kriznog štaba u petak je imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić, a upravo je odlučeno da sednica bude u četvrtak u 16 sati. Podsetimo, prof. dr Branislav Tiodorović, prvi je za Kurir prošle nedelje najavio mogućnost ukidanja karantina za kontakte i kovid popusnica koje važe od 20 sati.

- Za to sam da odmah ukinemo kovid propusnice jer se ionako ne poštuju, ako ćemo pošteno. I upravo zbog tog nepoštovanja se i postavlja pitanje treba li i dalje da postoje te propusnice, koje inače važe od 20 sati u ugostiteljskim objektima. A vrlo brzo ćemo da ukinemo karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a nemaju zeleni sertifikat odnosno nisu ni vakcinisani, ni preležali koronu nedavno - kaže za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević ocenila je danas da je došlo vreme za ukidanje kovid propusnica i dodala da će podržati tu odluku ukoliko je bude doneo republički Krizni štab za suzbijanje pandemije.

Adžić Vukićević je rekla da trećina ili četvrtina građana Srbije nije preležala korona virus ili primila vakcinu i da je, posmatrajući te brojke, ukidanje kovid propusnica potpuno moguć ishod na sednici Kriznog štaba koja bi trebalo da bude održana tokom ove nedelje.

Ona je kazala za list Nova i da ne zna kakva je budućnost bolnice u Batajnici, kada na red bude došlo zatvaranje specijalizovanih kovid bolnica, ali je dodala da je uverena da će taj prostor "sigurno dobiti novu namenu" i da neće biti potpuno zatvoren za korišćenje, prenosi Beta.

(Stil/Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs