Odluke kriznog štaba

Nove odluke kriznog štaba: Od ponedeljka produženo radno vreme ustanova kulture

Od 20. decembra svi koji ulaze u Srbiju, a nisu državljani Srbije, moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Državljani Srbije moraju ili da imaju negativan test ili da idu u karantin deset dana, rekao je dr Zoran Gojković

Vesti
Autor:
Nove odluke kriznog štaba: Od ponedeljka produženo radno vreme ustanova kulture
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom predstojećeg vikenda važiće iste mere kao i tokom prethodnog, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba, dr Zoran Gojković. To je bio zaključak jutrošnjeg sastanka Kriznog štaba.

Sigurno je samo da će od ponedeljka ustanovama kulture, pozorištima, bioskopima, galerijama i muzejima, biti produženo radno vreme, ali za sada je neizvesno da li do 20.00 ili 21.00.

"Analizirali smo trenutnu situaciju u Srbiji i nastavili što smo imali i do sada. Vikend će biti isti kao i prethodni. Sve mere koje su bile na snazi, ostaju do daljeg. Novost je jedino da je Vlada donela odluku da od 20. decembra svi koji ulaze u Srbiju, a nisu državljani Srbije, moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Državljani Srbije moraju ili da imaju negativan test ili da idu u karantin deset dana".

Dr Gojković osvrnuo se i na podatak o dostupnim kućnim testovima na korona virus, koji su sada dostupni u Srbiji.

"Ja molim građane koji su kupili ili nabavili antigenske testove da ih ne uzimaju. Čak iako su sami uzeli bris, zbog nestručnosti mogu dobiti lažno pozitivan nalaz ili da se samopovrede. To mora da učini stručno lice. To nije za pojedinačnu upotrebu, ne zato što mi to nekome branimo, već nije registrovano za takvo korišćenje. Ti testovi namenjeni su isključivo za privatne bolnice i domove zdravlja".

Na pitanje kako je došlo do toga da su testovi dostupni građanima, Gojković kaže da su inspekcije na terenu i ispituju čiji je to propust.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs