Obratite pažnju

Zašto deci treba da zabranite tehnologiju do 12. godine: Fatalne posledice, nema povratka!

Deca su naša budućnost, ali nema budućnosti za decu koja preteruju sa tehnologijom
Vaše dete & vi
02:48h Autor:
Zašto deci treba da zabranite tehnologiju do 12. godine: Fatalne posledice, nema povratka!
Foto: Profimedia

Američka akademija pedijatara i Kanadsko društvo pedijatara istakli su da deca do dve godine ne bi trebalo uopšte da budu izložena tehnologiji.

Deci od tri do pet godina trebalo bi korišćenje tehnologije ograničiti na sat vremena dnevno, a onima od šest do 18 na dva sata dnevno. Međutim, deca i mladi koriste se tehnologijom 4-5 puta više od preporučenog, često sa opasnim posledicama.

Sprave poput mobilnog telefona, tableta i elektronskih igrica dramatično su povećale dostupnost tehnologije deci, naročito maloj.

Zbog toga Kris Roven, pedijatar i novinar Huffington Posta ističe, pozivajući se na naučne izvore, 10 razloga za zabranu tehnologije deci mlađoj od 12 godina.

1. Brz razvoj mozgaDo druge godine, mozak deteta se udvostručuje, a sa brzim rastom nastavlja do 21. godine. Rani razvoj mozga definisan je spoljašnjm nadražajima, a prevelika izloženost tehnologiji povezana je sa poremećajem pažnje, kašnjenjem kognitivnog razvoja, težim učenjem, povećanom impulsivnošću i smanjenom sposobnošću samokontrole.

Revoltirana mama bez dlake na jeziku: Da, koristim povodac za decu, evo i zašto!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Kašnjenje u razvojuTehnologija koristi ograničene pokrete, što može da rezultira kašnjenjem u razvoju. Jedno od troje dece danas kreće u školu sa kašnjenjem u razvoju, što negativno utiče na pismenost i akademska dostignuća.

3. Epidemija gojaznostiTelevizija i videoigrice su kroz više studija povezane sa gojaznošću. Deca koja u svojim sobama imaju elektronske naprave imaju 30 odsto više šanse da budu gojazna.

4. Nedostatak sna60 odsto roditelja ne nadzire decu kada se služe tehnologijom, a 75 odsto njih sme da ima ove sprave u svojim sobama. 75 odsto dece od devet i deset godina ne spava dovoljno u tolikoj meri da zbog toga nižu loše ocene.

Srđan i Dijana Đoković otkrivaju kako se odgajaju šampioni: Učite od najboljih!

5. Sklonost mentalnim bolestimaPrekomerno korišćenje tehnologije smatra se jednim od činilaca pri nastajanju dečje depresije, teskobe, poremećaja povezanosti, poremećaja pažnje, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoze i generalno problematičnog ponašanja.

6. AgresijaGledanje nasilnih sadržaja mogu da uzrokuju agresiju kod dece. U današnjim medijima i tehnologiji deca su izložena fizičkom i seksualnom nasilju.

7. Digitalna demencijaMediji u kojima se prizori menjanju velikom brzinom mogu da doprinesu poremećaju pažnje, kao i da naruše koncentraciju i pamćenje. Deca zbog toga ne mogu da se usredsrede i uče.

Roditelji, prst na čelo: Poučna priča o ocu i ćerki koju svako treba da pročita!

8. Razvijanje zavisnostiŠto više tehnologije roditelji dopuste deci, to se više otuđuju od njih. U nedostatku povezanosti sa roditeljima, deca mogu da postanu zavisna od tehnologije, što je slučaj sa jednim od 11-oro dece u dobi od osam do 18 godina.

9. ZračenjeU maju 2011. godine, Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala mobilne telefone i ostale bežične naprave u kategoriju rizika 2B (moguće kancerogeni) zbog zračenja koje emituju. Važno je znati i da su deca podložnija uticajima zračenja, jer se njihovi mozgovi i imuni sistemi tek razvijaju.

10. NeodrživostNačin na koji decu odgajamo i obrazujemo pomoću tehnologije nije održiv. Deca su naša budućnost, ali nema budućnosti za decu koja preteruju sa tehnologijom, zaključuje Roven.

7 dokaza da ste odrasli uz otrovne roditelje: Psihičke posledice ostaju zauvek!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs