Životni put

Prodali kuću, ispisali decu iz škole i krenuli na put: Oduševiće vas njihov razlog! (VIDEO)

Njihove ćerke Ejmi, 12, ili Ela, 10, školovale su se “na točkovima” koji su tokom 12 meseci prešli oko 20.000 kilometara
Vaše dete & vi
11:10h Autor:
Prodali kuću, ispisali decu iz škole i krenuli na put: Oduševiće vas njihov razlog! (VIDEO)
Foto: Prinscreen / Youtube SWNS TV

Tim i Keri Mik, bračni par učitelja iz Notingema u Britaniji, prošle godine su dali otkaze i krenuli sa svojom decom na jednogodišnju avanturu prikolicom po svojoj zemlji. Ovaj put je prošao tako uspešno da sada žele da ga ponove, ali širom Evrope.

Porodica se odlučila na putovanje nakon što su na jednom takmičenju osvojili kamp prikolicu. Prodali su kuću i pošli u veliku avanturu.

Njihove ćerke Ejmi, 12, ili Ela, 10, školovale su se “na točkovima” koji su tokom 12 meseci prešli oko 20.000 kilometara. Porodica je posećivala istorijske lokalitete, prirodna staništa, muzeje i izložbe, pa su devojčice stalno bile u “učionici”, i to onoj u kojoj se mnogo brže uči.

Vaspitanje na drugačiji način: Zašto Finci decu šalju u školu u polovnoj gardarobi?

Posetili su farme vetrenjača u Derbišajru, uspavani vulkan u Škotskoj i obišli kilometre morske obale širom zemlje. Čak su se oprobali u vožnji jedrilica na pesku i veslanju na dasci. Spuštali su se kanuom niz reku i peške obišli 160 kilometara morske obale, što je za devojčice bilo veliko dostignuće.

Ovo je bila izvanredna godina – i dobili smo od nje više nego što smo očekivali. Ne samo da smo devojčicama usadili ljubav prema učenju, već i prema životu,” kažu roditelji.

Na zimu porodica planira da krene u novu avanturu – preko Škotske i Irske, zatim da proputuje Francusku kako bi ćerke učile francuski jezik. Slede Holandija pa Skandinavija, a pre povratka u Britaniju proputovaće i Nemačkom.Mikovi se staraju da tokom puta školuju ćerke, iako se ne slažu sa državnom obrazovnom politikom, za koju smatraju da ne pruža deci prava znanja. Ela je opčinjena morskim svetom i uživa učeći o okeanima i zagađenju, dok je Ejmi zaluđena astronomijom.

Pravi hit na internetu: Poruka razmaženoj deci koja će vas nasmejati!

Kada ćerke odu na spavanje, Mikovi pišu knjige – upravo je iz štampe izašao “Vodič porodice Mik za učenje van učionice”.

Porodica je bila pozvana na neke od najvećih književnih festivala, uključujući i Hej festival, na kojima su održali predavanja o knjizi koju su napisali o svom iskustvu. Devojčicama je putovanje donelo puno samopouzdanja, pa danas drže govore na festivalima pred stotinama ljudi.

“Učimo ih da se priviknu na javne nastupe. Zajedno smo gledali TED predavanja i učili kako se pišu beleške. Ćerke ih same pripremaju i koriste svoj rečnik.” kaže Tim. Ela je u školi bila stidljiva, ali sada je postala drugo dete, dodaje on.

Sin ili kćerka: Proverene metode za dobijanje deteta željenog pola! (VIDEO)

Kako bi izbegli svađe zbog stalnog boravka u malom prostoru, članovi porodice su svakodnevno održavali rituale zahvalnosti i vežbali se u toleranciji i međusobnom poštovanju.Za razliku od svojih vršnjaka, devojčice nisu previše zainteresovane za provođenje vremena pred ekranima. Imaju elektronski čitač Kindl radi učenja i pričanja sa drugarima preko Skajpa, ali nijedna nema mobilni telefon.

“S vremena na vreme igraju Majnkraft, ali nikada nismo morali da im kažemo da su preterale” kaže Tim Mik.

U vrtić bez stresa: Brzo prilagođavanje i mališana i roditelja!

“Naše putovanje imalo je mnogo izvanrednih trenutaka, ali najbolje od svega bilo je videti naše devojčice kako se upuštaju u izazove, pokazuju odlučnost i snagu karaktera”, zaključuje on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs