Roditelji, obratite pažnju

Najčešći deformitet kod dece: Kako prepoznati i korigovati ravna stopala

Ukoliko dete na vreme odvedete kod lekara i ispoštujete sve što vam kaže, ravna stopala će postati prošlost
Vaše dete & vi
12:04h Autor:
Najčešći deformitet kod dece: Kako prepoznati i korigovati ravna stopala
Foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da 80 odsto predškolaca ima ravna stopala, a lekari upozoravaju roditelje da ne ignorišu prve simptome, piše Yumama.com.

Deformitet ravnih stopala se obično otkrije pri prvom sistematskom pregledu, ali vi možete da ga uočite i ranije ako znate koje su njegove posledice.

Lekari kažu da ako vam se dete žali na bol u nogama, umor ili primetite da ne može dugo da se šeta, stoji, trči nepravilno i zamara se na treninzima, moguće je da ga muči baš ovaj problem. Ukoliko ga na vreme odvedete kod lekara i ispoštujete sve što vam kaže, ravna stopala će postati prošlost.

U protivnom, kada odrastu mogu da imaju "X" i "O" noge, bolove u lumbalnom delu kičme, kukovima, deformitet kičmenog stuba...

Stručnjaci kažu da uz pomoć vežbi za jačanje i aktivaciju mišića stopala, adekvatne obuće i korektivnih uložaka, koji daju stabilnost, noga se vraća u pravilan položaj.

Dobro je da deca što više hodaju bosa po neravnoj površini i da svakog dana kod kuće vežbaju tako što će kliker ili malu loptu dizati stopalima sa poda.

Zašto deci treba da zabranite tehnologiju do 12. godine: Fatalne posledice, nema povratka!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs