Bez dlake na jeziku

Majka iz Beograda odbrusila roditeljima: Prestanite da od dečijih rođendana pravite feštu!

Kod nas važi nepisano pravilo da se za proslave i slavlja uvek nađe vremena i novca, bez obzira na trenutnu materijalnu situaciju
Vaše dete & vi
13:36h Autor:
Majka iz Beograda odbrusila roditeljima: Prestanite da od dečijih rođendana pravite feštu!
Foto: Thinkstock

Proslave prvog rođendana "na veliko" postale su trend u celoj zemlji, a većina roditelja više vodi računa o gostima i samoj organizaciji nego o željama svojih mališana. Evo šta im je jedna mama poručila…

"Rođenje deteta je jedno od najvažnijih događaja u životu svake žene, tako i u mom. Prošlo je skoro godinu dana od kako je naša mezimica došla na svet, a prvi rođendan je sve bliže. I njemu bih se posebno radovala da me svi okolo ne pitaju:

"A u kom restoranu ćete da proslavite 1. rođendan?" Restoran?! Molim, jesam li to dobro čula?! Nekada se znalo zašto se ide u restoran ili pod šator – za ispraćaj i svadbu. Danas, pored sve popularnijih 18-ih rođendana, koji su po mom mišljenju, prave svadbe bez mlade/mladoženje, ali obavezno sa dečkom/devojkom koji prate u koraku slavljenika, pravi cirkusi prave se i od prvih rođendana. Pa da li je ovaj narod potpuno izgubio pamet ili smo kolektivno osvojili neke ogromne pare na lutriji?! Možda nisam u toku?!

Kakva si ti majka kad ideš u kafanu i hoćeš odmor od dece?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ne znam ni sama na koliko prvih rođendana sam bila do sada, i svi su bili u istom fazonu. Mnogobrojni gosti, od kojih najmanje ima dece, muzika koja trešti na sav glas i izbezumljena lica slavljenika kojima nije jasno zašto ih majka drma u naručju, zašto ih svi ljube i žele da se slikaju sa njima?

Proslave "na veliko" su postale trend u celoj zemlji, a većina roditelja više vodi računa o gostima i samoj organizaciji nego o željama svojih mališana. Tako se, bar u Beogradu, a verujem i u ostatku Srbije (ili regiona), restorani, igraonice i sale rezervišu i nekoliko meseci unapred! Kod nas važi nepisano pravilo da se za proslave i slavlja uvek nađe vremena i novca, bez obzira na trenutnu materijalnu situaciju. Ljudima je taj događaj veoma važan i žele da ga proslave sa bliskim ljudima.

Dečak dobio poklon koji mu se ne sviđa: Njegova reakcija je legendarna! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U redu, razumem da je to važan dan, ali zbog čega mora da se pravi fešta? Zar vaše dete nije najvažnije tog dana? Zar ne bi trebalo da mu tog dana posvetite pažnju i potrudite se da bude nasmejano, okruženo samo ljudima koje poznaje, a najviše decom? Roditelji su svesni da se njihovi mališani neće sećati da su ugasili prvu svećicu, ali zašto onda trošiti nekoliko stotina, pa i hiljada evra na haos da bi se sve na kraju završilo zabavom za odrasle, koji su dobili još jednu šansu da besplatno loču?

Šta se desilo sa intimnom zabavom, u krugu porodice i najbližih prijatelja, uz tortu i igranje sa najmlađima? Zbog toga smo suprug i ja rešili da ignorišemo bizarna pitanja i da 1. rođendan naše devojčice proslavimo u stanu sa nekolicinom ljudi, ali na način koji odgovara potrebama našeg deteta.

To sam rekla i onima koji su me poslednjih nekoliko nedelja ispitivali o proslavi, pošto su je oni planirali mesecima unazad! Mi ćemo sve organizovati za nekoliko dana, jer šta je bitnije od toga nego da našu devojčicu tog dana vidimo nasmejanu? Ništa… Nadam se da ima još roditelja koji dele moje mišljenje…"

Roditelji potrošili 6 miliona dolara za kćerkin rođendan: Pogledajte to bahaćenje! (FOTO, VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs