Da li ste znali?

Kokosovo ulje za majku i bebu: Neprocenjiva pomoć, melem od glave do pete!

Nema štetnih nuspojava i zato je izvrsna namirnica za celu porodicu
Vaše dete & vi
20:36h Autor:
Kokosovo ulje za majku i bebu: Neprocenjiva pomoć, melem od glave do pete!
Foto: Thinkstock

Ako bi se za jednu namirnicu moglo reći da ima stotinu lica, onda je to supernamirnica kokosovo ulje. Moderna istraživanja već su potvrdila da blagotvorno utiče na zaštitu srca i krvnih sudova, jača imunitet, ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje, te poboljšava probavu.

Značajno utiče i na izgled kože, kose i noktiju, koje prirodno hrani i neguje, pomaže u bržem zaceljivanju, te im osigurava zdravlje, sjaj i podatnost. Nema štetnih nuspojava i zato je izvrsna namirnica za celu porodicu.

Zašto baš mame vole kokosovo ulje? Na koje sve načine može poslužiti u trudnoći i kasnije?

Saveznik tela u trudnoći

Kokosovo ulje bogato je zdravim masnim kiselinama i drugim hranjivim materijama. Poseduje snažno antivirusno, antibakterijsko, protivgljivično delovanje, te povoljno deluje na ceo organizam. Kokosovo ulje u trudnoći možete iskoristiti za jelo i kuvanje, te za prirodnu negu kože, kose i noktiju.

Preporučena doza je 2 čajne kašičice kvalitetnog, svežeg ekstradevičanskog kokosovog ulja dnevno.

U kuhinji neka vam posluži za: prženje, pohovanje i drugi oblik pripremanja hrane, kao zamjena za namaz (umesto maslaca ili mlečnih namaza), poseban ukus kafe, tople čokolade ili kaka, apripremu slanih i slatkih kolača, palačinki, hleba i peciva, pripremu ukusnih i zdravih voćnih sokova i smutija od povrća.

Dvaput nedeljno namažite se ovim uljem: Kosa će vam biti sjajna, nokti čvrsti, a zubi belji!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zeleni kašasti sok s kokosovim uljem

Sastojci: 1 banana, 1 krastavac, šaka svežeg spanaća, 200 g bobičastog voća, sok od pola limuna, 2 čajne kašičice kokosovog ulja.

Pomešajte sve sastojke u multipraktiku i popijte ukusan i zdrav kašasti sok.

Dobrobiti za zdravlje u trudnoći:

Kokosovo ulje blagotvorno deluje na metabolizam i poboljšava apsorpciju hranjivih materija. Pomaže rad štitne žlezde, naročito u slučajevima kada je bolest štitnjače uzrokovana upalnim procesima. Štiti telo od upala mokraćne bešike, oboljenja bubrega, problema s jetrom i žuči. Jača imunitet, snažno je protiv gljivica (naročito Kandide), bakterija i virusa, ali i parazita (gliste, trakavica). Prirodni je saveznik probave. Pomaže radu srca i krvnih sudova, smanjuje holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Pomaže u uklanjanju umora. Suzbija trudničke mučnine.

Kokosovo ulje za kožu:

1. Ulje za masažu - izvrsnu zaštitu od strija

2. Prirodnu kremu protiv podočnjaka, zaskidanje ostataka šminke

3. Negu osetljive, suve, ispucale kože sklone crvenilu

4. Zaštitu od gljivica i virusa – na koži i noktima

5. Prirodni balzam za usne

6. Masku za lice – protiv bora, za hidrataciju i čišćenje

7. Masku i regenerator za kosu – za rast kose, mekoću, sjaj, protiv peruti

8. Opuštajuća kupku

9. Za masažu međice pre porođaja.

Sprečava čak i naslednu ćelavost: Zbog ovog sastojka kosa i obrve rastu velikom brzinom! (RECEPT)

S kokosovim uljem od prvog dana života

Bogatstvo prirodnih sastojaka, od kojih je među najvažnijim laurinska kiselina, zaslužno je za to što je kokosovo ulje nova supernamirnica za mame i bebe.

Laurinska kiselina je zasićena masna kiselina koja putem majčinog mleka ulazi u bebin organizam i pritom ga štiti, uz majčino mleko, od virusa i bakterija. Majci pritom osigurava hranjive sastojke i prirodnu zaštitu. U Indiji se koristi kao namirnica koja povećava plodnost, pa ga koriste žene koje pokušavaju da zatrudne, dok se u drugim delovima sveta uvodi među prvim namirnicama koje se deci daju kao kruta hrana. Osim u prehrani, bezbroj je načina na koji kokosovo ulje možete iskoristiti za negu i zaštitu vaših najdražih (ne samo beba).

1. Uklanjanje verniksa i temenjače

Na sterilnu gazu stavite otopljeno kokosovo ulje i njome nežno odstranite ostatke verniksa. Za uklanjanje temenjače, umasirajte 1 čajnu kašičicu otopljenog koksovog ulja u bebino vlasište, ostavite da deluje nekoliko minuta i potom lagano iščetkajte mekom četkom ili krpicom. Ako je potrebno, kod težih slučajeva, namažite teme bebe kokosovim uljem, stavite bebi pamučnu kapicu i ostavite preko noći da se ulje upije.

2. Nega bradavica

Oštećene, ispucale i bolne bradavice u prvim danima dojenja možete negovati tako što ćete staviti malo ulja na jastučić od vate i namazati ga direktno na bolno područje. Kokosovo ulje poznato je po antimikrobnom delovanju, pa će u isto vreme zaštititi vaše bradavice, ali i bebinu usnu šupljinu od infekcije kandidom koja je vrlo česta na početku dojenja.

3. Nežna kupka za osetljivu bebinu kožicu

Jedna čajna kašičica kokosovog ulja koje ćete dodati u bebinu vodu za kupanje, pružiće joj prirodnu zaštitu i negu, te osigurati meku, čistu i zdravu kožu.

Odviknite dete od pelena za nedelju dana: Evo kako!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Balzam kod pelenskog osipa

Kokosovo ulje smiruje i ublažava crvenilo, te neguje oštećenu i osetljivu kožu. Sprečiće prianjanje sadržaja pelene uz kožu i negujte je u slučaju osipa. Namažite ga u tankom sloju pre stavljanja pelene.5. Masaža desni kod izbijanja zubića

Osetljive, bolne i natečene desni beba kojima izbijaju zubi možete masirati kokosovim uljem. Ublažiće bol i pružiti prirodno olakšanje kod ove faze bebinog života. Kokosovo ulje možete koristiti i inače za masažu deteta.6. Za njegu kod uboda i suncem nadražene kože

Budući da deluje protivupalno, kokosovo ulje neka vam uvek bude pri ruci kada izlazite u prirodu i očekujete navalu komaraca ili drugih insekata. Nežno ga umasirajte na područje uboda ili otekline, na kožu koja je nadražena suncem ili vetrom. 7. Prirodna zaštita od mikroba

Kokosovo ulje možete iskoristiti uvek kada želite da svojim najmlađima osigurate prirodnu zaštitu od virusa, gljivica i bakterija. Otopite ga na sobnoj temperaturi, natopite njime štapić za uši ili vaticu i oprezno nanesite na problematično područje (npr. u nosić ili uho u kojem je bakterija).8. Krema za velike i male

Nežni prirodni sastojci kokosovog ulja čine ga idealnim sredstvom za negu kože bebe, dece i odraslih.

Ogulite mitisere sa lica: Kućna maska koja čini čuda! (RECEPT, VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs