Dobro obratite pažnju

Dok pokušavaju da dobiju dete: Ovo su najčešće greške parova!

O neplodnosti se može govoriti tek nakon godinu dana redovnih nezaštićenih odnosa, a kod žena starijih od 40 godina to je tri godine
Trudnoća
07:38h Autor:
Dok pokušavaju da dobiju dete: Ovo su najčešće greške parova!
Foto: Profimedia

U pokušajima da što pre dobiju dete neki parovi prave greške koje smanjuju mogućnost za trudnoću. U nastavku slede najčešće od njih.

Premalo seksa

Prevelika želja za trudnoćom može bitno narušiti seksualni život. Odnosi samo u vreme ovulacije učiniće seks rutinom za dobijanjem deteta, što vremenom može narušiti i emocionalni odnos.

Previše seksa

Neprestano vođenje ljubavi isto tako nije dobro za začeće. Ako su odnosi svakodnevni ili još i češći od toga, kada nastupi ovulacija u ejakulatu možda neće biti dovoljno spermatozoida. Idealan period za stvaranje dovoljne količine spermatozoida pre nego što oni počnu da propadaju i gube na kvalitetu je tri dana. Manje od toga znači da možda neće biti dovoljno spermatozoida, a više od toga povećava šanse da će spermatozoidi početi da propadaju i gube na kvalitetu.

Alisa Milano ima dvoje dece i 5 super saveta za sve mame sveta!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uvek ista poza

Čuli ste da je misionarski položaj najbolji za začeće i to je jedina poza na koju ste spremni dok ne začnete? Varate se, sve poze rezultiraju jednakim šansama za začeće, tako da to što želite dete ne bi trebalo da bude razlog da prestanete da budete maštoviti u krevetu.

Sumnja u ženinu plodnost

Muškarci vole da veruju da nikada nije problem u njima. Veruju da ako ima ejakulata, to znači i da ima spermatozoida. Upravo zbog toga često se krivica prebacuje na ženinu plodnost. Samim time, stres i nervoza izazvani ovim pogrešnim teorijama nisu dobri za ženino planiranje trudnoće.

Pogrešno određivanje plodnih dana

Žene većinom plodne dane računaju u sredini svog ciklusa, što nije uvek tačno. Ako su odnosi redovni, vaš ciklus uredan, ali do trudnoće ne dolazi, dobra opcija je testirati se jedan mesec ovulacijskom trakicama. Trakice će tačno pokazati kada nastupa ovulacija.

Iznenadićete se: Kako se vaše telo menja tokom trudnoće!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Odnos na dan ovulacije

Nakon same ovulacije žena je plodna samo 24 sata, tako da je sigurnije odnose imati dan ili dva ranije jer će spermatozoidi koji se zadrže biti jednako kvalitetni u trenutku ovulacije i moći će odmah oploditi jajnu ćeliju.

Korišćenje lubrikanata

Lubrikant može uništiti spermatozoide, stoga ih izbegavajte ako planirate trudnoću. Ako vam je potrebna prirodna zamena, koristite babi ulje.

Odmah trčite lekaru

O neplodnosti se može govoriti tek nakon godinu dana redovnih nezaštićenih odnosa, s godinama žene se taj period povećava do čak tri godine kod žena preko 40 godina.

Brinete samo o reproduktivnom zdravlju

U pokušajima zatrudnjivanja parovi često zanemare uopšteno stanje organizma, već testiraju samo plodnost i zdravlje reproduktivnog sistema. Razlozi se mogu skrivati i u nepravilnoj ishrani, pušenju, konzumiranju droga i alkohola.

Izbacite stres iz života: Ovo je jedini način!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs