Istraživanje dokazalo

Kada vas pitaju: Šta čekaš, kad ćeš da rodiš dete? Evo kako da im zapušite usta!

Pogotovo ako ste napunili 30 godina i još se niste ostvarili u ulozi majke
Trudnoća
20:18h Autor:
Kada vas pitaju: Šta čekaš, kad ćeš da rodiš dete? Evo kako da im zapušite usta!
Foto: Profimedia

Ako ste napunili 30 godina i dosta vam je ljudi koji vas stalno ispituju kada ćete roditi dete, vreme je da im začepite usta.

Novo istraživanje sa Univerziteta Koimbra u Portugalu pokazuje da "starije" majke u proseku žive duže od onih koje su rodile mlađe. Istraživači su uporedili životni vek majki širom Evrope, od dana kada su rodile prvo dete do njihove 65. godine. Zaključili su da žene koje su rodile kasnije imaju veće šanse da će živeti duže od onih koje su rađale u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama.

Ispovest žene koja je rodila u 46. godini: Sve prednosti kasne trudnoće i saveti za sve majke!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Prema našim zaključcima najbolje vreme za trudnoću su rane tridesete, tada će žene živeti najduže", tvrde autori istraživanja. Studija koja je ranije objavljena u časopisu "Menopause" takođe je tvrdila da žene koje rode decu u proseku s 33 godine žive duže od onih koje su rađale kada su bile mlađe.

Ali, nijedno istraživanje ne otkriva zbog čega je to tako, pa se samo nagađa da razlog može biti u manjku stresa ili tome što su majke koje rađaju kasnije starije i ozbiljnije, pa imaju zdravije životne navike.

Kod trudnica koje puše, ovaj bebin organ najviše strada: Nisu pluća!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs