Ginekolozi objasnili

Kada krenu pravi trudovi: Kako izgledaju kontrakcije?

Ako se plašite da nećete prepoznati porođajne kontrakcije, evo nekih smernica
Trudnoća
20:42h Autor:
Kada krenu pravi trudovi: Kako izgledaju kontrakcije?
Foto: Thinkstock

U devetom ste mesecu, bolucka vas stomak i niste sigurni da li je reč o pravim ili lažnim kontrakcijama? Pročitajte kakav je osećaj kad krenu pravi trudovi i nećete imati dilemu kad je vreme da krenete u porodilište.

Iako je svaka žena različita, pa ima i drugačiju percepciju bola, da bismo vam barem približili taj osećaj, prenosimo vam izjave nekoliko ginekologa koji su opisali na koji način žene obično doživljavaju trudove. Kako se bliži termin porođaja, mnoge se trudnice pitaju hoće li znati da prepoznaju kontrakcije. "Kad počnu, znaćeš", obično je odgovor iskusnih mama.

Ali kakav je stvarno osećaj kada imate trudove?

Često trudove upoređuju s menstrualnim grčevima, samo puno, puno jačim.

"Trudovi počinju poput menstrualnih grčeva, a osećaj grčenja s vremenom postaje sve jači", rekao je za portal "Roditelji" dr Pol du Tril, iz odeljenja za zdravlje majki i dece u bolnici Tur u Nju Orleansu. Možete osetiti stezanje materice. Te snažne kontrakcije guraju bebu u položaj za porođaj i napolje kroz porođajni kanal, tako da možete osetiti kako se mišići oko materice učvršćuju i stiskaju.

Kako teče prirodni porođaj: Četiri faze dolaska bebe na svet!

"Kontrakcija je zapravo snažan grč mišića, kontrakcija cele materice", kaže dr Bart Puterman, ginekolog i akušer iz Hjustona, i dodaje kako se bol može osetiti duboko u abdomenu, po celoj levoj ili desnoj strani tela ili u leđima. Kontrakcije mogu podsećati i na bol zbog gasova, a ponekad ih mame upoređuju i s pritiskom zbog potrebe za velikom nuždom. Ako imate takve bolove, koji se ne smanjuju ni nakon odlaska u WC, moglo bi se raditi o porođajnim kontrakcijama. Bolovi u leđima takođe su česta manifestacija kontrakcija.

Lažne ili prave, večito pitanje

"Stezanje, grčevi i ponekad nepodnošljiva bol u leđima mogu biti posledica položaja deteta, ali nekad je to jednostavno način na koji žena doživljava bol", kaže dr Puterman.

Kako prepoznati trudove i početak porođaja?

Promena u intenzitetu bola može biti jasan znak da je porođaj zaista blizu. Kako biste bili sigurni, možete pratiti jačinu i učestalost kontrakcija.

Pre nego što dođe beba: Ključna stvar na koju sve žene zaboravljaju!

"Trudovi prvog porođajnog doba počinju bolnim stezanjima koja traju oko pola minuta i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta. U daljem toku jačina kontrakcija se pojačava, a vreme između njih skraćuje na 10 minuta i manje što se istovremeno smatra "uzbunom" za odlazak u porodilište. Ipak, percepcija bola individualna je karakteristika i ne treba se držati striktnih pravila za vreme odlaska u porodilište jer takva ne postoje", kaže dr Senka Sabolović Rudman.

"Na početku porođaja uobičajene su tri do četiri kontrakcije u 10 minuta, potom u takozvanom drugom porođajnom dobu i pet trudova u 10 minuta. Normalni porođaj karakterišu pravilne, to jest koordinirane kontrakcije materice koje lako i efikasno šire vrat materice. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a u višerotkinje pet do osam sati", dodaje ona.

Kako beba stane u mamin stomak: Ovo je položaj deteta u materici (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs