Buduće mame, obratite pažnju

Pre nego što dođe beba: Ključna stvar na koju sve žene zaboravljaju!

Pre nego što se dete rodi, morate zalečiti sve svoje pređašnje rane i srediti vezu ili brak, jer dete to neće učiniti umesto vas, upozorava ekspertkinja
Porodica
18:50h Autor:
Pre nego što dođe beba: Ključna stvar na koju sve žene zaboravljaju!
Foto: Shutterstock

Za mnoge žene trudnoća je period uživanja, pripreme, snova i uzbuđenja zbog dolaska deteta.

Većina njih čim otkrije da će postati majka, zbog bebe počinje sa zdravijim navikama, ali u svemu tome im promiče veoma važna činjenica - retko koja se osvrće na svoje psihičko stanje, stanje veze u kojoj se nalazi i budućnost koja čeka dete! Takođe, mora se ozbiljno razmisliti da li se njihova želja za detetom javila zbog materinskog instikta ili samo kako bi dete "popravilo" neke stvari.

"Veoma je važno da sredite sve probleme i izlečite rane na tim poljima, pre nego što bebi poželite dobrodošlicu na ovaj svet", ističe ekspert Lori Bregman.

Šta znači biti majka: Ilustracije jedne mame izmamiće vam osmeh na lice! (FOTO)

"Ni pod jednim uslovom ne smete koristiti dete da biste izlečili sebe. Pre nego što se ono rodi, morate zalečiti sve svoje pređašnje rane i srediti vezu ili brak, jer dete to neće učiniti umesto vas", dodaje i ona i poručuje da je to jedan od glavih razloga zašto ne treba da "lovite" muškarca na trudnoću.

Lečenje starih rana, poput trauma koje smo sami imali u detinjstvu, težak je zadatak za svakoga, ali da biste uživali u roditeljstvu i svoje dete učinili srećnim, morate biti sigurni da nećete projektovati svoje strahove, iskustva, neostvarene želje i neuspehe na njih.

"Istorija se ponavlja, ukoliko sami ne prekinete taj ciklus. To ćete uspeti samo ukoliko ne gurate sećanja i probleme pod tepih, već se suočite sa njima. Rađanje deteta će svakako u vama probuditi dete, pa je bolje da tu "Pandorinu kutiju" otvorite pre porođaja", savetuje Bregman.

Zatrudnite uz Feng šui: 4 magična trika!

Da biste započeli proces "razgovora" sa vašom dečjom stranom, psiholog Mišel Mih savetuje da prvo razmislite o načinima na koje ste kao dete bili povređeni, kao i šta biste sada mogli da uradite kako biste se bolje osećali i pomirili se sa onim što ste doživeli.

Ukoliko ste već zatrudneli, a prisećanje u vama izaziva prejake nalete emocija, usporite malo sa ovim procesom i prisećajte se trenutaka iz detinjstva u kojima ste uživali.

"Koliko je važno fokusirati se na traume, toliko je važno i pamtiti srećne trenutke", savetuje Bregman i dodaje:

"Trudnoća i roditeljstvo mogu da deluju kao žrtva i odricanje, ali morate se fokusirati i na to ko ste i ko ćete biti kada postanete majka. To ne radite samo zbog sebe, već zbog vašeg deteta i svih ljudi oko vas", zaključuje ona.

Očistite se od negativnih emocija, prihvatite loša sećanja kao neponovljivu, davnu prošlost i poželite dobrodošlicu svojoj bebi kao jedna bolja osoba!

15 citata koji će inspirisati svaku mamu: Iza svake uspešne žene stoji korpa prljavog veša!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs