Ako ste se pitali da li postoji hleb koji ne goji, a dobar je za dijabetičare i ne sadrži gluten, odgovor je - Da!
Trik je u njegovom osnovnom sastojku, heljdi, koja je potpuno bezbedna za pomenuta stanja, i ne izaziva taloženje masnih naslaga.
Zato, domaćice, zasucite rukave i umesite ovaj sjajan hleb svojoj porodici!
Manastirska pogača donosi nezaboravne mirise u vaš dom za 15 minuta! (RECEPT)
Sastojci: 1 kesica kvasca (ili svež kvasac po želji), 500 ml mlake vode, 500 g heljdinog brašna, kašičica soli, kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja.
Priprema: Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmešajte i dodajte maslinovo ulje. Potom postepeno dodajte mlaku vodu i dobro zamesite, da se sastojci dobro sjedine. Nakon toga, ostavite da testo naraste 30 do 40 minuta.
Zagrejte rernu na 250 stepeni, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite testo u njega. Pecite oko 35 - 45 minuta.
Savet plus: Hleb odozgo premažite sa malo maslinovog ulja, kako bi korica bila lepša i ukusnija.
Mekane lepinjice: Brzi hlepčići gotovi za pola sata! (RECEPT)