Ukus je savršen

Sejtan: Kako se pravi prava posna šnicla! (RECEPT)

Pravi se od svega četiri sastojka

Recepti
Autor:
Sejtan: Kako se pravi prava posna šnicla! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ako postite Božićni post, pravi je trenutak da isprobate recept za sejtan - jelo koje zovu još i posna šnicla!

Sastojci: 1 kg brašna tip 850, 6 dl vode, zelen za supu, soja sos.

Priprema: Od brašna i vode zamesite testo, prelijte sa malo mlake vode i ostavite da odstoji 45 min do 1 sat maksimalno, sve duže od toga može da ga uništi.

Nakon ovih 45 minuta ili sat, sledi najvažniji deo pripreme sejtana - pranje. Prvo pranje neka bude u vodi u kojoj je testo stajalo. Nežnim pokretima "masirajte" testo nastojeći da ga stalno vraćate u formu kugle. Vrlo brzo voda će vam biti bela poput mleka. To je isprani skrob, što je i svrha ovog ispiranja. Ovu vodu bacite, sipajte hladnu i ponovo perite.

Ponavljajte ovaj postupak naizmenićno u mlakoj i hladnoj vodi (hladna voda stiska masu, topla pomaže bržem ispiranju skroba) dok ne dobijete bistru vodu. Ceo proces pranja traje oko 20 - 25 minuta.

U jednom trenutku pranja testa činiće vam se da se testo raspada, ali vi ostanite dosledni "masiranju"i vraćanju u formu kugle i vrlo brzo će se "problem" rešiti.

Neodoljive posne košnice: Kolačići koje ćete praviti tokom cele godine! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kad ste testo fino isprali, dobićete pomalo gumenu masu koja više nije bele boje, već svetlo smeđe. Formirajte kuglu i stavite u hladnu vodu oko 10 min. Ovo je potrebno testu za odmor i za završno formiranje.

Dok testo odmara, pripremite lonac sa vodom i zeleni. Nakon 10-ak minuta odmoreno testo stavite u gazu i zavežite. Nemojte jako stiskati jer testo kuvanjem malo naraste. Stavite testo u posudu sa vodom (bez zeleni) i stavite da provri. Nakon što proključa, izvadite i sada stavite u lonac sa ostalim namirnicama - zeleni i malo soja sosa. Polupoklopljeno kuvajte oko 1 sat.

Ostavite da se testo ohladi u vodi u kojoj se kuvalo. Stavite da se ocedi na cediljki. Tu vodu nemojte bacati već je procedite i njome prelijte sejtan ako nameravate da ga čuvate u frižideru. Na ovaj način može da stoji i 2 -3 dana.

Sejtan koristite kao meso - pržite, dinstajte, meljite… Prijatno!

Posni čupavci: Neodoljivi kolač sa kokosom! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs