Brza i jednostavna priprema

Domaći pekmez od jabuka: Bakin recept kojeg generacije čuvaju!

Jabuka ima različitih domaćih sorti, izaberite onu koju najviše volite i dobićete izuzetno ukusan slatki namaz

Recepti
19:04h Autor:
Domaći pekmez od jabuka: Bakin recept kojeg generacije čuvaju!
Foto: Shutterstock

Želite da napravite ukusan domaći pekmez? Trebaće vam malo vremena i uz ovaj odličan starinski recept, na način kako su naše bake pripremale, dobićete veoma ukusan pekmez bez konzervansa. Jabuka ima različitih domaćih sorti, izaberite onu koju najviše volite i dobićete izuzetno ukusan slatki namaz.

Potrebno je:

750 g narendane jabuke 250 g narendane šargarepe 100 ml vode 1 burbon vanilin šećer cimet (po izboru) sok pola do jednog limuna

Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno dodavati dodatni šećer i takav pekmez je puno zdraviji. Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500 g šećera.

Priprema: Jabuke je potrebno oljuštiti, izrendati i usitniti štapnim mikserom. Promešajte ih s ostalim sastojcima i stavite ih u posudu. Pustite da mešavina provri i kuvajte na laganoj vatri povremeno mešajući, otprilike 40 minuta. Tokom kuvanja bi se na površini mogla stvoriti pena i potrebno je odstraniti.

Čuvanje pekmeza

Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizovati u rerni na 100-110 stepeni. Zaklopite i preokrenite teglice na par minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suvom i hladnom mestu.

Kako da napravite makedonski pinđur: Južnjački specijalitet koji svi vole! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs