Miris mekanog patišpanja koji se nedeljom peče u rerni, domaći pekmez naših baka, to je savršen izbor za pravljenje ovog starinskog kolača, rolata koji je pravi domaćinski kolač, jednostavan,lagan i lep. Predlažemo da ga vrlo jednostavno napravite.
Za pripremu je potrebno:
6 jaja 6 kašika šećera
6 kašika brašna mekog brašna tip 400 3 kašike mlevenih oraha 1/2 kesice praška za pecivo
Za filovanje: 300 g džema, 150 g mlevenih oraha Za posipanje: šećer u prahu
Priprema: Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti čvrsto belanca i šećer pa dodati žumanca. Mikserom nastaviti mešanje narednih 5 minuta pa kada se sve sjedini dodati ostale sastojke i varjačom ih dobro promešati.
Na pleh prekriven papirom za pečenje sipati smesu, pa je kašikom rasporediti po celoj površini pleha. Peći 20-25 minuta na 200 stepeni. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne, prevrnuti na vlažnu krpu, odlepiti papir za pečenje i urolati zajedno sa krpom.
Ostaviti ga da se prohladi 15 minuta, pa odrolati i premazati filom od sjedinjenih mlevenih oraha i pekmeza. Zatim ga ponovo urolati i staviti u frižider da očvrsne. Pre sečenja ukrasiti šećerom u prahu.
Najsočniji kolač s makom: Ovoliko ukusnu poslasticu još niste probali! (RECEPT)