Zasucite rukave

Bolja od ajvara i pinđura: Lovačka salata je broj jedan za zimnicu! (RECEPT)

Pravi se od onoga što vam ostane od ajvara i ostalih zimskih slanih poslastica

Recepti
13:45h Autor:
Bolja od ajvara i pinđura: Lovačka salata je broj jedan za zimnicu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kada završite sa pripremom ajvara i ostale zimnice, bacite se na pripremu lovačke salate.

Ona se pravi od svega što vam je ostalo - paprike, paradajza, patlidžana, sa dodatkom šargarepe i crnog i belog luka.

Priprema je veoma jednostavna, a ukus jedinstven - nešto između ajvara, ljutenice i pinđura.

Sastojci: 1 l paradajz soka, 2 kg paprike, 500 g crnog luka, 500 g šargarepe, 100 g soli, 100 g šećera, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 ml ulja, 2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji 6 čenova belog luka, kesica konzervansa.

Priprema: Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, i njega samleti.

Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka, dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta, u zavisnosti od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, kao i jačine šporeta.

Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Od ove mere dobije se 5 velikih tegli i jedna mala.

Tegle poređati u pleh, uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac. Ostavite gde inače držite ostalu zimnicu.

Zdravi i mršavi ljudi svaki dan piju sok od kiselih krastavčića: Evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs