Obratite pažnju

Ovako ćete prepoznati otrovno i pokvareno meso: Sveže i bajato izgleda vrlo slično!

Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama

Trpeza,

Autor:

Sveže meso, Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na žalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi u prodavnici ili mesari da je na taj način prošlo "zakonske propise", da je sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvaliteta jesu redovne, ali nisu detaljne i postoji mnogo "crnih rupa" u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u prodavnicama je obavezna za razliku od mesara). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali sa dobrim razlogom - manje su šanse da je staro.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može da otkrije da li je meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa - meso pernate živine je plavičasto bele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju.

Pekarka iz Beograda otkrila: Ne mogu više da ćutim, evo šta stvarno jedete!

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod pregledanja piletine obratite pažnju na delove oko kostiju - oni ne smeju da budu tamniji, a grudna kost bi trebalo da bude savitljiva. Većina ljudi povezuje meso sa jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu.

Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starojoj životinji, premda to ne znači da je meso pokvareno.

Uopšteno, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama, dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Ako primetite na junetini sivkaste ili crne delove, ne kupujte to meso! Generalno, kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba da bude svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom jagnjetine - ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

Zastrašujuće i veoma opasno: Šta se dešava sa telom kad jedete svinjetinu!

Pratite Stil na FB

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Komentari (0)

Trenutno nema komentara, budite prvi koji će komentarisati!

Pošaljite komentar

Najnovije

Prikaži sve vesti >

Komentari

Učestvujte u kreiranju sadržaja

Učestvujte u kreiranju sadržaja! Pošaljite nam fotografiju uz kratak opis događaja i Stil će objaviti vašu vest!

Pošaljite vest ›

Horoskop

  • Ovan Ovan

    Posao

    Ono što je aktuelno kod vas u toku ovog perioda je...

    Detaljnije... ›
  • Bik Bik

    Posao

    Vaš cilj je veća zarada. Ukoliko ste skoncentrisan...

    Detaljnije... ›
  • Blizanci Blizanci

    Posao

    Želite mnogo više da radite, ali isto tako da se b...

    Detaljnije... ›
  • Rak Rak

    Posao

    Na poslu će vam biti lepo. Radićete možda i više n...

    Detaljnije... ›
  • Lav Lav

    Posao

    Vaša potreba za materijalizacijom je velika i nema...

    Detaljnije... ›
  • Devica Devica

    Posao

    Ovaj period možete da iskoristite za kraća putovan...

    Detaljnije... ›
  • Vaga Vaga

    Posao

    Otežanja koja ste imali polako prolaze i osećate d...

    Detaljnije... ›
  • Škorpija Škorpija

    Posao

    Ukoliko do sada niste ispunili svoje ciljeve, ne o...

    Detaljnije... ›
  • Strelac Strelac

    Posao

    Loše raspoloženje koje ste imali polako vas prolaz...

    Detaljnije... ›
  • Jarac Jarac

    Posao

    Ono što možete da očekujete u toku ovog perioda je...

    Detaljnije... ›
  • Vodolija Vodolija

    Posao

    Robujete rigidnom stavu i ne dopuštate još uvek da...

    Detaljnije... ›
  • Ribe Ribe

    Posao

    Ne želite da budete izigrani, pa ćete pokušati da...

    Detaljnije... ›