Sudbinski Šanel

Tragičan dan Džeki Kenedi: Najtužniji roze kostim u istoriji! (FOTO)

Svaki put kada smo izašli iz aviona tog dana dobila sam žute ruže. U Dalasu sam dobila crveni buket i pomislila - kako neobično. Na kraju je sedište bilo puno krvi i crvenih latica, prisetila se kasnije Džeklin
Star look
13:46h Autor:
Tragičan dan Džeki Kenedi: Najtužniji roze kostim u istoriji! (FOTO)
Foto: Profimedia

Nii nakon 53 godine od ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija ne prestaju priče, rasprave i teorije zavere o njegovoj smrti. Prizor njegove supruge u krvavom ružičastom kostimu duboko se usekao u svest američkih građana i upravo je taj odevni predmet postao trajni simbol navedene tragedije.

Džeklin Buvije Kenedi još uvek je, baš kao i u vreme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančan ukus i elegancija ističu kao najlepši primer ženstvenosti i prefinjenosti.

Kostimi sa suknjom dužine do pola kolena, jednostavni sakoi s tri četvrt rukavima i haljine A kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama do iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi takozvanog Džeki stila.

Njen omiljeni dizajner bio je Oleg Kasini, Amerikanac francuskog porekla i porodični prijatelj, ali pored njega je Džeki nosila najbolje iz francuske mode – kreacije Živanšija, Diora i Šanela. A upravo je Šanel bio izbor za fatalan dan kada je u Dalasu ubijen Džon F. Kenedi.

Da joj i Džeki Kenedi pozavidi: Kejt Midlton u do sada neviđenom izdanju! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Milioni ljudi širom sveta, 22. novembra 1963. godine videli su kako u ružičastom kostimu drži crvene ruže i pozdravlja okupljene na aerodromu "Love Field".

Iako je tokom putovanja u Teksasu prilikom silaska iz aviona na aerodromu dobijala žute ruže, tog kobnog dana gotovo proročanski je u ruke primila buket crvenih ruža.

U istom su je kostimu videli kako se vozi osunčanim Dalasom u predsedničkoj limuzini, i na kraju, kako pokušava da se izvuče sa zadnjeg sedišta vozila nakon što joj je suprug pogođen s tri metka.

"Svaki put kada smo izašli iz aviona tog dana dobila sam žute ruže. U Dalasu sam dobila crveni buket i pomislila - kako neobično. Na kraju je sedište bilo puno krvi i crvenih latica", prisetila se kasnije Džeklin.

Priznanje koje menja sve: Ko je stvarno ubio Džona Kenedija? (FOTO)

Kasnije tokom dana Džeklin je odbila da skine kostim umrljan krvlju supruga uz reči: "Neka vide šta su učinili". U njemu je bila i za vreme polaganja zakletve novog predsednika Lindona G. Džonsona tokom leta od Dalasa prema Vašingtonu u američkom predsedničkom avionu "Air Force One". Kostim nije opran u međuvremenu, pa su krvave mrlje bile jasno vidljive na njenom desnom rukavu.

Kako je vreme odmicalo, u modnim vodama je počela rasprava o preklu kultnog kostima. Na kraju je usaglašeno da je sašiven u Njujorku, ali tkaninu, dugmiće i kroj osigurala je poznata francuska modna kompanija Šanel.

Iako je Džeklin jako volela francusku modu, kao prva dama SAD-a želela je da kupuje domaće proizvode, pa je zato napravljen ovaj modno-politički kompromis. Pretpostavlja se da je kostim koštao oko 1.000 dolara (što u današnjoj vrednosti valute iznosi preko 7.500 dolara). Ovaj najtužniji ružičasti odevni predmet pre putovanja u Teksas Džeklin je nosila 6 puta, između ostalog na putovanju u London godinu dana ranije.

Prljave tajne Merilin Monro: 12 činjenica koje niste znali o fatalnoj plavuši!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kostim se danas čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Merilend gde ga je dopremila Džekina majka Dženet, oko pola godine nakon atentata. Mrlje od krvi još uvek nisu očišćene, a kostim nije dostupan na uvid široj javnosti.

Još jedna zanimljivost jeste činjenica da je šešir Džeki Kenedi nestao. Nakon atentata agent tajne službe uručio ga je predsedničkoj sekretarici, nakon čega mu se gubi svaki trag.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs