Proverite

Seks kao tabu tema: Ko vam je ograničio poglede na uživanje?

Društvo, odgoj, porodica ... Ko vam je nametnuo taj stav da u seksu ima tabu tema i da se morate zadovoljiti samo nečim osrednjim?
Škola sexa
01:30h Autor:
Seks kao tabu tema: Ko vam je ograničio poglede na uživanje?
Foto: Shutterstock

Svi imamo granice, ali pitanje je kako smo ih stekli, tojest, dokle smo ih pomerili. Niko ne stupa u seksualni život oslobođen svih predrasuda, spreman za sve eksperimente, bez stida, blama i dileme.

Samo što neko ostane rob svojih granica, a neko iskustvom i eksperimentisanjem upozna svoje seksualne apetite i kapacitete. Pa tako imamo žene koje orgazam doživljavaju retko ili nikako, ali nikada ne bi probale neku hemiju koja možda uklanja ego blokade, jer imaju čvrste stavove o drogiranju.

Ovo nismo očekivali: Prosečan seks traje ovoliko

Ili nikada ne bi pokušale da istražuju svoju seksualnost u oblasti BDSM-a ili nekih drugih perverzija, jer imaju čvrste stavove o normalnosti. Iz istog razloga ne posećuju terapeute – to nije za normalne.

I tako, ne pomeraju granice i ostaju zarobljene sa svojim blokadama, ne istražuju nesvesno i nisu spremne da učine sve što mogu da dostignu seksualnu slobodu i zadovoljstvo.

A seksualna sloboda uslovljava seksualno zadovoljstvo. Filozofski posmatrano, sloboda uslovljava sposobnost za zadovoljstvo životom.

A kad se postavi pitanje slobode, bilo filozofsko, bilo u kontekstu seksualnosti, postavlja se i pitanje granica.Da li je sloboda bezgranična? I da li moramo da forsiramo slobodu, uprkos svojim unutrašnjim ograničenjima, da bismo probili granice koje nas sputavaju? I da li, probivši granice, rizikujemo da izgubimo orijentaciju o tome šta je normalno, prihvatljivo, dragoceno i validno?

On je gospodin Pravi: Seks je presudio!

Filozofski i kontekstualno, sloboda se uvek tiče našeg unutrašnjeg života, stavova, otvorenosti, hrabrosti i namere da upoznamo sebe, da bismo znali gde su nam granice. Ne možemo da forsiramo slobodu, jer onda to nije sloboda, nego robovanje nečemu nametnutom, što nije u skladu sa našom prirodom.

Ako smo prirodno skloniji da služimo, da se podređujemo i poštujemo zadato, nego da improvizujemo i stvaramo sopstveno, onda se i naša seksualnost odvija u tom kontekstu. Ali ako ne postižemo zadovoljstvo, onda nismo u skladu sa sobom i ne znamo šta je naša prava priroda i kako da je oslobodimo.

U kontekstu seksualne slobode, samo nam sopstveno zadovoljstvo seksualnim životom može dati smernice o tome u kom pravcu da istražujemo i gde da postavimo granice.

Neko iskusan, ostvaren i autentičan neće želeti da menja svoje seksualne navike, jer ga one savršeno zadovoljavaju. Ali ako oseti izazov u nečemu što mu se do tada nije dopadalo, odgovoriće na njega, da proveri da li su se granice još malo pomerile.

Nije više tabu tema: Evo zašto muškarci žele seks sa starijim ženama!

Neko ko još uvek istražuje svoju seksualnost, često će se nalaziti u situaciji da pokušava da doraste izazovu ili da se uplašen i zgađen povlači pred onim što mu deluje nenormalno i neprihvatljivo.

Sloboda se uči i pronalazi, a granice su tamo gde ih postavlja naše zadovoljstvo, odnosno, kao što drevna krevetska mudrost kaže – za jedan par, u seksu je normalno i poželjno sve u čemu oboje uživaju, bez ugrožavanja tuđih granica.

Četiri veličanstvene poze: Oralni seks, uživanje za oboje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs