Studija pokazala

Zašto žene ispuštaju glasne zvukove tokom seksa: Nema veze sa orgazmom!

Istraživači su otkrili da većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam
Ljubav
21:44h Autor:
Zašto žene ispuštaju glasne zvukove tokom seksa: Nema veze sa orgazmom!
Foto: Profimedia

Sve što treba da uradite je da pogledate prikaz gotovo bilo kojeg ženskog orgazma da biste dobili ideju o tome kako bi žena "trebalo" da reaguje tokom seksa. Od hita "Kad je Hari sreo Sali" do serijala "Seks i grad" i bilo kojeg pornića, žene u zanosu strasti ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo mučenički prizvuk - oplakivanja radosti.

Šta se dešava sa seksom u 30-im: Promena koja oduševljava žene!

Međutim, da li je to samo kinematografki prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u glasnom seksu? Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. je ekipa naučnika sa Univerziteta Lankašir izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom "kopulatorna vokalizacija". U studiji su ispitali 71 ženu uzrasta od 18 do 48 godina o detaljima o njihovom oglašavanju tokom seksa.

Otkrili su da većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umesto toga, 66 njih je priznalo da stenju kako bi ubrzale partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini da se osećaju više seksi i samouverenije.

"Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca", zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju da žene ubacuju zvukove kako bi smanjili "dosadu" u krevetu.

Predigra ili sam čin seksa: Jedna stvar je najbitnija za ženski orgazam!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

"Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardovani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom", kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indijana. Zato, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, a zapravo nema ništa mudro u tome.

"Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako", kaže autorka i tzv. seksualna edukatorka Peti Brizben, koja savetuje žene da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi da se prikrije ono što nije, da se pre završi.

10 najvećih problema u seksu: Samo žene ih razumeju!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

I ženke životinja su glasne za vreme seksa

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primer, ženke majmuna babuna, imaju veliki broj kopulacijskih glasanja. Ta proizvodnja zvukova postaje sve kompleksnija kako se približavaju ovulaciji i kad se pare s baubunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primera je još...

Vokalizacija tokom seksa je svakako odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je da su danas žene glasnije nego ikad pre jer se na to podstiču.

"Žene se uče da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu da učine i korak više i postati učiteljice svom muškarcu", kaže Brizben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs