Reč tarhana (persijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš jezik je došla iz turskog jezika. Način pravljenja čorbe tarhane takođe ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.
Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog testa. Testo najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv ukus.
Sastojci za tarhanu: 4 jajeta, 1 kašika soka od paradajza, 300 g belog brašna
Sastojci za čorbu: 100 g tarhane, 300 g paradajza, 1,5 l mesne supe,1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, mlevena paprika, biber po ukusu.
Priprema tarhane: Od jaja i brašna zamesiti testo. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana u platnenoj vreći. Nakon toga, testo izrendati tako se dobiju veće mrvice.
Priprema čorbe: Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuva, pa dodati tarhanu i kuvati još 30 minuta. Servirati posuto biberom i alevom paprikom.
(recepti-bosanska-kuhinja.blogspot.rs)
Domaća srpska kisela čorba: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo! (RECEPT)