Da li ste nekada čuli za jelo pod nazivom "Gravče na tavče"?
U pitanju je makedonski specijalitet od zapečenog pasulja, kao što mu ime kaže - pasulj iz tave (tiganja).
Najbolje je koristiti tetovski beli pasulj i po želji dodati dimljeno suvo meso, slaninu ili kobasice.
Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 250 g crnog luka, 2-3 čena belog luka, 1dl ulja, 2-3 suve crvene paprike, 1 kašika brašna, 1 kašika mlevene paprike, so, biber, nana, peršun.
Priprema: Pasulj otrebiti, oprati i potopiti u vodu da odstoji preko noći. Ujuto ga ocediti od vode, naliti drugu vodu, da ogrezne, pa staviti da provri. Posle par minuta skloniti sa vatre, tu vodu prosuti, pa sipati novu, toplu vodu i staviti da se kuva.
Dodati sitno seckan crni luk, pa kuvati dok zrna ne omekšaju (paziti da ostanu cela). Na ulju napraviti zapršku od brašna, mlevene paprike i sitno seckanog belog luka. Dodati u skuvani pasulj, začiniti nanom, peršunom, posoliti i pobiberiti. Dodati i nekoliko suvih crvenih paprika.
Sve preručiti u posudu za pečenje, naliti sa malo vode u kojoj se pasulj kuvao, pa zapeći u rerni na 250 stepeni, da porumeni i da se uhvati korica.
Uživajte!
Brz i jednostavan recept: Zalogaji rastopljene čokolade u neodoljivim kolačićima (FOTO)