Savršenstvo

Dom nije dom dok ne zamirišu šnenokle: Poslastica našeg detinjstva!

Nekad se nedelja nije mogla zamisliti bez šnenokli. To je bio pravi miris našeg detinjstva
Recepti
16:34h Autor:
Dom nije dom dok ne zamirišu šnenokle: Poslastica našeg detinjstva!
Foto: Profimedia
  • 15 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 4 jaja (žumanca i belanca odvojte)
  • 100g šećera
  • oko 2 l mleka
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina)
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

Krem za šnenokle:

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte.

Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.

Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

Srpski sladokusci oduševljeni: Čokoladna pita sa rakijom! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs