Obratite pažnju

Više nikad ne ostavljajte jaja u frižideru: Evo zašto!

Optimalna temperatura za skladištenje jaja je 20 stepeni, mnogo više nego u frižideru, ali to nije jedini razlog da im promenite mesto odlaganja

Recepti
Autor:
Više nikad ne ostavljajte jaja u frižideru: Evo zašto!
Foto: Shutterstock

Kada je reč o skladištenju jaja, oduvek postoji neslaganje oko toga hoće li duže ostati sveža u frižideru ili kuhinjskom ormariću.

Na ovu temu nikad nećete dobiti jedan odgovor. Neko će reći kako je logično da se jaja drže u frižideru jer će se sporije kvariti na nižoj temperaturi, dok će vam drugi savetovati da ih radije držite u kuhinjskom ormariću, jer je baš tu idealna temeperatura za njih.

U pravu su, naime, ovi drugi! Jajima zaista nije mesto u vratima frižidera, jer se tu brže kvare, upozorava stručnjak za skladištenje hrane Vlatka Lejk.

Iako na vratima postoji ugrađena polica za jaja, to je najlošiji izbor jer su tu namirnice najviše izložene promenama temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata frižidera.

Nikad više ne stavljajte hranu u aluminijumsku foliju: Šokantno upozorenje lekara!

foto: Profimedia

Lejk objašnjava da su jaja najsigurnija na mestu gde je temperatura stalna. Preporučuje da ih držite u njihovoj kutiji i na polici kuhinjskog ormarića.

Takođe se savetuje da jaja držite dalje od hrane intenzivnog mirisa, s obzirom na to da je ljuska vrlo porozna, piše The Sun.

Kako biste u potpunosti isključili mogućnost zaraze, jaja nikad ne stavljajte blizu sirovog mesa. Optimalna temperatura na kojoj se održava njihova svežina i kvaliteta je 20 stepeni.

Ako ste, uprkos svemu ovome, odlučili da budete buntovnik bez razloga i praktičnosti radi jaja i dalje čuvate u frižideru, imajte na umu da ih izvadite na sobnu temperaturu pola sata pre kuvanja, kako vam ljuska ne bi pucala zbog naglog zagrevanja.

Zagorelo posuđe ne mora da se riba: Pasta od dva sastojka skida naslage za minut! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs