Da li ste znali?

Ova hrana je najveći izvor zaraze salmonelom: Jaja i meso nisu najopasniji!

Veoma teško ćete ukloniti sve opasne bakterije sa ove namirnice, koju svi često jedemo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ova hrana je najveći izvor zaraze salmonelom: Jaja i meso nisu najopasniji!
Foto: Profimedia

Iako je većina ljudi uverena da će se zaraziti salmonelom iz jaja ili mesa, stvarnost je drugačija!

Hrana životinjskog porekla čini tek mali deo zaraze ovom bakterijom, a puno veći procenat zapravo čine zelene biljke.

Kako piše portal Popular Science, dobra vest je da jaja i meso nisu jedini krivci za probavne probleme, ali loša vest je da se ne može puno učiniti kako bi se izbegle još opasnije namirnice sa patogenima.

Suši, nedovoljno kuvano meso i sirova jaja samo su kap u moru namirnica koje prenose salmonelu i čine 21,8 odsto uzroka zaraze.

Manje je poznato da salmonelu često prenosi lisnato zeleno povrće, ali i biljke iz porodice bundeve, u koju spadaju dinje, lubenice i bundeve, krastavci... Te dve vrste biljaka odgovorne su za 28% zaraza prema američkom Centru za kontrolu bolesti. Običan paradajz koji ćete sa zadovoljstvom zagristi takođe možda nosi ovu bakteriju.

Docent dr Bojan Blagojević otkriva sve o mesu punom hormona: Samo na ovo morate da pazite!

foto: Shutterstock

Naučnici Centra za kontrolu bolesti sproveli su opširnu analizu svih zabilježenih slučajeva zaraze od 1998. do 2008. Otkrili su da lisnato zeleno povrće uzrokuje najviše probavnih problema kod Amerikanaca, ali piletina je i dalje najopasnija.

Naime, iako će se zaraza lakše proširiti zbog nedovoljno opranog povrća, bakterije koje se na njima zadržavaju nisu toliko opasne kao one kojima je zaražena piletina. Taj tip salmonele ima mnogo gore simptome i češće smrtne ishode.

Stručnjaci naglašavaju da ovo ne znači da ne treba biti oprezan s mesom ili jajima i da ih i dalje treba adekvatno termički obrađivati. Sa salatom to, nažalost, ne možete da uradite, a voda neće isprati sve bakterije.

Ipak, treba imati na umu da većinu patogena ubiju hemikalije koje se koriste u proizvodnji hrane, pa salata iz prodavnice ne bi trebalo da bude zaražena.

Osim termičke obrade, stručnjaci savetuju dobro pranje namirnica i čuvanje u frižideru, jer i niske temperature ubijaju bakterije. Adekvatna obrada, barem što se mesa tiče, podrazumijeva dobru termičku obradu primenom temperature od najmanje 70 stepeni u vremenu od jednog minuta u svim delovima mesa.

Opasna zaraza iz veš mašine: Ovo nikada ne smete da perete na 30 stepeni!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs