5 NAJUKUSNIJIH POSNIH TORTI: Toliko su sočne i lepe da nikad nećete pomisliti da su napravljene bez mleka i jaja

Iako smo na sredini Vaskršnjeg posta ipak možemo da se zasladimo nekim lepim tortama

Recepti
5 NAJUKUSNIJIH POSNIH TORTI: Toliko su sočne i lepe da nikad nećete pomisliti da su napravljene bez mleka i jaja
Foto: Shutterstock

Posna trpeza zahteva dobru posnu tortu kao završnicu lepe večere. Po nekad je sasvim neizvodljivo napraviti nešto takvo, ali ovi recepti će pomoći mnogim domaćicama.

Šarena torta

Potrebno: 500 grama šećera; 500 grama mlevenih oraha; 1 – 2 šolje vode; 1 kašika kakao praha; ružičasta boja

Za glazuru: 150 grama šećera; 100 grama kakaa; 2 vrste džema, po želji.

Priprema: Ukuvati šećer sa vodom pa dodati orahe i kuvati dok se sve dobro ne zgusne. Skinuti sa vatre i masu podeliti na tri dela. Prvi deo obojiti kakao prahom, drugi deo neka ostane beo, treći obojiti ružičastom bojom. Sto pokvasiti vodom i izručiti sva tri dela torte pa ih rastanjiti. Prvi list, crni, premazati pekmezom. Drugi list staviti preko i namazati drugom vrstom pekmeza. Treći list staviti preko pa preliti glazurom od kakaa koju treba napraviti ovako: 150 grama šećera i 100 grama kakaa. U šećer sipati malo vode pa gusto ukuvati. Dodati kakao i izmešati. Skinuti sa vatre i mešati varjačom dok se glazure ne zgusne.

Možete je ukrasiti posnim šlagom ili celu preliti čokoladom.

Torta, Torta Sultanija
foto: Profimedia

Reform torta – posna varijanta

Potrebno: 650 grama mlevenih oraha; 650 grama šećera; 200 grama meda; 18 kašika brašna; 200 grama margarina; 6 štangli čokolade za kuvanje; 6 kesica vanilin šećera; 1, 5 kafena šolja kisele vode; 1, 5 kafena šolja ulja; 1 prašak za pecivo; 2 kese čoko pudinga; 400 mililitara soja mleka; 100 grama menaž čokolade.

Priprema kore: pomešati 230 grama mlevenih oraha, 230 grama meda, 230 grama šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Koru peći na 180 stepeni oko 20 min (10 min turbo rerne).

Fil: ušpinovati 450 grama šećera sa malo vode, dodati 450 grama mlevenih oraha i 3 štangle otopljene čokolade. Fil prohladiti i pomešati sa 200 grama margarina, tri kesice vanilin šećera + krem puding koji smo već umutili.

Koricu možete iseckati i pomešati sa filom. Sve staviti u kalup. A može se i korica iseći na tri dela i filovati. Kada se torta stegne preliti čokoladom (100 grama). Torta treba da odstoji 48 sati pre služenja.

reforma torta
foto: Shutterstock

Doboš torta – posna varijanta

Potrebno za kore: 150 grama šećera u prahu; 250 grama brašna, 1/2 kašičice sode bikarbone, 3 šoljice meda, 3 šoljice kisele vode.

Za fil: 200 grama kristal šećera, 250 grama mlevenih oraha, 3 štangle rastopljene čokolade, 1 kesica vanilin šećera.

Roze fondan: 200 grama šećera u prahu, ekstrat od maline

Priprema kore: U posudu staviti 250 grama brašna, 150 grama šećera u prahu, 3 šoljice meda, 3 šoljice kisele vode i 1/2 kašičice sode bikarbone. Sve ovo dobro promešati pa od ove mase ispeći tri kore i premazati filom.

Priprema za fil: Ušpinovati 200 grama kristal šećera sa 1 čašom vode, dodati 250 grama mlevenih oraha, 3 štangle rastopljene čokolade i 1 kesicu vanilin šećera, pa sve dobro promešati i prohladiti.

Filovanu tortu premazati roze fondanom. Fondan se pravi na sledeći način: 200 grama šećera u prahu umutiti sa pola čaše vruće vode, pa dodati nekoliko kapi ekstrata od maline.

Doboš torta
foto: Printscreen Youtube - Just. sweet. sladjano

Moskva šnit torta

Ovo su sastojci za jednu koru, a potrebno je da napravite dve: 2 male šoljice (od 0,7 decilitra) šećera, 2 šoljice kisele vode, 1 šoljica ulja, 1 kašika meda, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike kakao praha, 5 kašika mlevenih oraha, 250 g brašna.

Za prvi fil: 1,3 litre soka od ananasa, 250 grama pudinga od vanile, 10 kašika šećera, 2 decilitra soka od ananasa iz konzerve, 250 grama margarina, 150 grama prah šećera.

Za drugi fil: 500 mililitara posne slatke pavlake.

Potrebno je i sledeće: 300 grama višanja, 1 konzerva ananasa.

Priprema: Sve sastojke za koru izmešati kašikom i smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh, pa peći koru na 200 stepeni 20 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se kore ohlade preseći ih na pola da se dobiju ukupno 4 kore.

Za prvi fil staviti sok sa šećerom da provri, a puding razmutiti sa sokom iz konzerve, pa skuvati fil. Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno izmućenim posnim margarinom i prah šećerom. Za drugi fil izmutiti posnu slatku pavlaku. Višnje staviti u cediljku da se ocede.

Torta, Malina
foto: Shutterstock

Žito torta

Potrebno za koru: 250 grama meda, pola flaše piva, 200 grama šećera, 300 grama brašna, 1 kesica sode bikarbone.

Za fil: 300 grama oraha, 300 grama šećera, 150 grama mlevenog žita, 2 vanilin šećera, malo struganog oraščića.

Izmešati med i pivo. Dodati sodu bikarbonu, brašno i šećer i zamesiti testo od koga ispeći četiri kore.

Ukuvati sirup od šećera i jedne čaše vode, dodati mlevene orahe i mleveno žito, vanilin šećer i malo struganog oraščića. Filovati svaku koru, celu tortu namazati nadevom i posuti mlevenim orasima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs