SARAJEVSKA ŠAMPITA: Uspeva baš svima i to baš zbog 1 važnog trika

Šampita spada u jedan od najjeftinijih kolača koji se pravi lako. Ako učite dete kulinarstvu, dajte mu da napravi ovaj kolač

Recepti
SARAJEVSKA ŠAMPITA: Uspeva baš svima i to baš zbog 1 važnog trika
Foto: Printscreen/youtube/ binin sahan

Kolač koji izgleda fantastično, pravi se lako i sa par sastojaka. Sarajevska šampita je desert koji se ne odbija.

Sastojci:

Za kore:

  • 11 žumanaca;
  • 11 kašika šećera;
  • 11 kašika ulja;
  • 11 kašika mleka;
  • 11 kašika brašna;
  • malo praška za pecivo;
  • korica limuna

Za agdu:

  • 22 kašika šećera;
  • 11 kašika vode;
  • kriška limuna.

Za šam:

  • 11 belanaca;
  • 11 kašika šećera;
    Šampita
    foto: Pritnscreen/youtube/Binin Sahan

Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuva! Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Izliti smesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa (više ili manje, zavisno od vaše rerne). U agdu dodati limun.

Zatim napraviti šam, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim belancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.

Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista velik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti oko 40 - 30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs