3 STARINSKA DORUČKA IZ STARE JUGOSLAVIJE: Svi smo ih jeli sa uživanjem i niko nije brojao kalorije - ukus je bio sve

Možda nisu najzdravija varijanta po današnjim savetima nutricionista, ali su svakako najukusnija

Recepti
08:18h Autor:
3 STARINSKA DORUČKA IZ STARE JUGOSLAVIJE: Svi smo ih jeli sa uživanjem i niko nije brojao kalorije - ukus je bio sve
Foto: Shutterstock

Dok svako jutro "mozgam" o tome šta spremiti deci za doručak, a da ne prevrnu očima na moje kulinarsko remek delo, pitam se šta su spremale naše bake i da li su i one imale istu muku, zvanu "ideja za doručak"?

One su verovatno imale ideja, ali nisu imale ovako velik izbor kao ja. I u sred izobilja u kojem se nalazimo, većina nas deci sprema jedno te isto.

Dobro se sećam bakinih krivih prstiju sa kojima je drobila stari hleb iznad šerpe u kojoj je vrilo mleko. I eto je popara koju sam ja onako "zlorana" jela bez prigovora.

Potrebno je: 500 ml mleka, stari (domaći) hleb, malo masti, so, pavlaka.

Priprema: Kada provri mleko, dodajte na kockice iseckan hleb, a potom i malo masti i so. Nakon pet minuta i mešanja, sklonite sa ringle pa dodajte malo pavlake ili kačkavalja i poslužite.

Popara
foto: Shutterstock

Nedavno sam po prvi put deci spremila kljukušu. Za recept sam morala da se posavetujem sa majkom. Dok je ćerka sumnjičavo gledala u pleh i pitala me šta je ovo, rekla sam "Bela pica".

Miris belog luka bio je neodoljiv - sve su pojeli tako da ni mrvica nije ostala.

Potrebno je: 4 veća krompira, 1 jaje, so, biber, mast, oko 200 grama brašna, pavlaka i 3 čena belog luka.

Priprema: Krompir oljuštite i izrendajte na veće rende. Dodajte krompiru dobru kašiku masti, so, biber, jedno jaje i brašno. Sve dobro izmešajte. U tepsiju stavite mast pa gurnite praznu tepsiju u rernu da se dobro zagreje, a onda u njoj izlijte smesu za kljukušu. Kada se kljukuša zapeče tako da se stvori braon korica, izvadite je iz rerne, prelijte sa pavlakom i belim lukom. Poslužite toplu.

Kljukuša
foto: Printscreen/youtube

Mlada kopriva i dalje je moj favorit kada je neobičan i starinski doručak u pitanju. Pošto sam se čitav život borila sa anemijom, kopriva je namirnica koju mi je majka "gurala" u svako jelo. Ipak, doručak sa mladom koprivom je nešto što sam svarno rado jela.

Potrebno je: mlada kopriva (što više to bolje), 2 jaja, so, mast.

Priprema: Mladu koprivu dobro oprati i popariti vrelom vodom. Iseckajte je i stavite u zagrejan tiganj. Kada malo svene pod pritiskom vrele masti, preko nje prelijte umućena jaja. Ispecite ovu zelenu kajganu i poslužite je svojoj deci.

kopriva
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs