NAJUKUSNIJA PITA ZA BADNJE VEČE TOPI SE U USTIMA KOLIKO JE SOČNA: Badnjevka PUNA ORAHA i suvog voća obavezna na trpezi

Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče

Recepti
10:41h Autor:
NAJUKUSNIJA PITA ZA BADNJE VEČE TOPI SE U USTIMA KOLIKO JE SOČNA: Badnjevka PUNA ORAHA i suvog voća obavezna na trpezi
Starinska pita sa Badnje veče, Foto: Printscreen Youtube - Kuhinja Valentina Mašković

Za Badnje veče svaka porodica priprema svečanu posnu trpezu, ali iskusne domaćice za ovaj poseban događaj tradicionalno prave pitu neodoljivog ukusa - badnjevku. Svako ko je probao ovaj slatkiš - odmah ga je zavoleo!

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
badnjevka
foto: Pritnscreen/youtube/kuhinja valentine mašković

Šerbet:

  • 500 g šećera
  • 700 ml vode
  • Sok od jednog limuna
  • Kolutovi od pola limuna

Fil:

  • 350 g suvih šljiva
  • 200 g suvih smokvi
  • 100 g suvog grožđa
  • 250 g mlevenih oraha

Način pripreme:

Prvo spremite agdu tako što ćete u vodu sipati šećer i limun i ostaviti da proključa.

Fil spremite tako što ćete u šerbet staviti iseckane smokve, suve šljive i suvo grođže i pustiti sve da ključa oko 10ak minuta.

U šolju sipajte 100 ml kisele vode i 1 dcl ulja, ostavite to sa strane. Voće procedite iz šerbeta i pustite da se prohladi.

badnjevka
foto: Pritnscreen/youtube/kuhinja valentine mašković

Stavite jednu koricu, pa je poprskajte kiselom vodom, pa drugu koricu stavite i prelijte preko nje orahe. Zatim stavite treću koricu, poprskajte je sa kiselom vodom i preko nje prespite suvo voće. Umotajte i stavite u pleh. Tako radite dok ne potrošite sav materijal.

Isecite pitu pa premažite sa ostatkom kisele vode i ulja. Ubacite u zagrejanu rernu i ispecite. Vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Sačekajte da upije, pa poslužite. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs