RUČAK ZA DANAS: Musaka po starom grčkom receptu pravi se OČAS POSLA - minimum u kuhinji, maksimum uživanja

Iz Deda Miletove kuhinje stiže nam recept za prelepu i kremastu musaku kojoj nećete odoleti

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Musaka po starom grčkom receptu pravi se OČAS POSLA - minimum u kuhinji, maksimum uživanja
Foto: Printscreen/youtube

Naš predlog za današnji ručak je musaka po starom grčkom receptu.

Potrebno je:

  • 800gr barenog krompira
  • 500gr mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 patlidžana
  • 2 tikvice
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • So, biber, ulj

Za bešamel sos:

  • 25 grama
  • 2-3 kašike brašna
  • 750ml mleka
  • 150gr mozarele rendane
  • 3 žumanca

Priprema: Krompir skuvajte pod ljuskom pa ga očistite. Zatim, iseckajte luk, beli luk, tikvice, patlidžan i pripremite sve da vam je na dohvat ruke. U tiganju propržite malo na ulju kuvan krompir pa ga stavite na dno tepsije. Preko stavite ispržen crni luk. Zatim tikvice malo predinstajte na ulju, pa ih poređajte u pleh preko luka. Svaki sloj lagano solite i pobiberite. Zati isto uradite sa patlidžanom.

Kada ste i patlidžan stavili preko tikvica u pleh, u tiganju predinstajte još jednu glavicu luka i mleveno meso, pa dodajte paradajz pelat i malo šećera, malo soli i bibera.

Dok se meso dinsta, spremite bešamel sos tako što ćete u dubljoj šerpi rastopiti maslac, pa mu dodati brašno. Lagano dodajete mleko dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte so i biber. U bešamel dodajte i rendanu mocarelu.

Malo bešamela dodajte u mleveno meso pa prelijte preko poslaganog povrća u tepsiju. Preko stavite bešamel sos i neki sir i zapecite u rerni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs