3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Na njima su generacije odrastale, a sada deca ne mogu ni da ih zamisle

Pred vama su 3 omiljena srpska doručka, sigurni smo da već osećate miris gibanice ili prženica...

Recepti
16:28h Autor:
3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Na njima su generacije odrastale, a sada deca ne mogu ni da ih zamisle
Pržena jaja sa slaninom, Foto: Profimedia

Nekada je bilo mnogo manje izbora namirnica, ali i sredstava, te su se domaćice snalazile na različite načine da svojim naslednicima spreme ukusan doručak, međutim, tako su nastali neki od najlepših recepata koje i danas obožavamo!

3. PRŽENICE

Sastojci:

  • 2-3 jajeta
  • malo mleka
  • bajat hleb
Prženice
foto: Shutterstock

Priprema:

Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.

Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!

4. GIBANICA

Sastojci:

  • 1 kg kora za pite
  • 500 gr starog slanog sira
  • 2 kašičice soli
  • 200 ml ulja
  • 8 celih jaja
  • 200 ml vode
  • 500 ml jogurta
Gibanica
foto: printscreen/youtube/Home Made Recipes

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.

Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.

Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.

Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.

Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.

Jaja, Doručak, pržena jaja
foto: Shutterstock

3. JAJA I SLANINA NA MASTI

  • 2 jaja
  • svinjska mast
  • kriška hleba
  • slatka začinska paprika
  • malo slanine tanko isečene

Priprema:

Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs