LOVAČKA SALATA: Ukusnija i bolja i od pinđura i ajvara zajedno - ZIMNICA koju morate spremiti što pre

Lovačka salta je ona salata koja se sprema od svega što vam je ostalo dok ste spremali pinđur, ajvar, kuvani paradaz

Recepti
Autor:
LOVAČKA SALATA: Ukusnija i bolja i od pinđura i ajvara zajedno - ZIMNICA koju morate spremiti što pre
Foto: Shutterstock

Ako volite pinđur i ajvar, lovačku salatu jednostavno morate da spremite jer je ukusnija i bolja od svih zimnica do sada!

Sastojci:

  • 1 l paradajz soka,
  • 2 kg paprike,
  • 500 g crnog luka,
  • 500 g šargarepe,
  • 100 g soli,
  • 100 g šećera,
  • 100 ml jabukovog sirćeta,
  • 100 ml ulja,
  • 2 kašike sušenog peršunovog lista,
  • list lovora,
  • po želji 6 čenova belog luka,

kesica konzervansa.

lovačka salata, zimnica
foto: Shutterstock

Priprema: Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, i njega samleti.

Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka, dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta, u zavisnosti od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, kao i jačine šporeta.

Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Od ove mere dobije se 5 velikih tegli i jedna mala.

Tegle poređati u pleh, uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac. Ostavite gde inače držite ostalu zimnicu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs