NAJLEPŠI DOMAĆI PEKMEZ OD KAJSIJA: Po starinskom receptu naših baka - bez dodatog konzervansa

Napravite domaći pekmez od kajsija po proverenom starinskom receptu naših baka.

Recepti
11:56h Autor:
NAJLEPŠI DOMAĆI PEKMEZ OD KAJSIJA: Po starinskom receptu naših baka - bez dodatog konzervansa
Kako se pravi pekmez od kajsija?, Foto: Printscreen/youtube

Nema ništa lepše nego kada na palačinke namažete domaći pekmez od kajsija. Nezaobolazan je za doručak, a po ovom starinskom receptu naših baka biće ukusan, a što je najbolje nema konzervansa ni drugih veštačkih dodataka.

Sastojci:

  • 3 kg kajsija
  • 1 kg šećera
    Domaći pekmez je najlepši
    Domaći pekmez je najlepši foto: Letina kuhinja

Priprema:

Kajsije oprati, povaditi koštice i odstraniti nečistoće. Uzeti jednu veću šerpu ili lonac. Ređati red iseckanih kajsija pa red šećera dok ne utrošite sav materijal. Poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Najbolje raditi predveče ili uveče. Sutradan promešati i staviti na jaču vatru dok ne provri. Kad provri smanjiti malo vatru pa kuvati sat vremena od vremena kad je provrilo uz povremeno mešanje, s tim što ćete zadnjih 10 minuta kuvanja malo više mešati kako ne bi zagorelo. Pred kraj kuvanja pripremite sterisilane tegle koje su još uvek tople. Svaku teglu napunite do vrha. Vrele tegle zatvoriti pa okrenuti naopako. Ili vratiti u rernu na 100 stepeni i ostaviti tako dok se ne uhvati blaga korica na pekmezu. Kada se potpuno ohlade (ako ste ih zapekli) stavljati celofan, čiste poklopce i odlagati u ostavu ili već predvidjeno mesto za pekmez. Ako ste ih okrenuli onda za 5 – 10 minuta vratite u normalni položaj i kada se ohlade stavite na tamno i suvo mesto.

(Stil/Domaći recepti.net)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs