SOČAN KOLAČ SA GRIZOM I DŽEMOM OD KAJSIJA: Gotov je za najviše pola sata, a sve sastojke već imate kod kuće

Savršeno mekan i sočan kolač od griza, premazan džemom od kajsija koji se topi pri svakom zalogaju.

Recepti
Autor:
SOČAN KOLAČ SA GRIZOM I DŽEMOM OD KAJSIJA: Gotov je za najviše pola sata, a sve sastojke već imate kod kuće
Recept za kolač za grizom i džemom od kajsija, Foto: Printscreen/youtube

Oni najstariji i najjednostavniji recepti ponekad su i najlepši. Ovaj kolač od griza i džema veoma lako se pravi, a sigurno da većinu sastojaka već imate kod kuće tako da ne morate da idete do prodavnice. Obradujte svoje ukućane poslasticom koja će nestati sa stola čim je poslužite.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 1 čaša (od jogurta 180 ml) šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 čaša brašna
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša džema od kajsija
  • 1 kesica praška za pecivo

I još:

  • džem od kajsija
  • 300 g krupnije mlevenih oraha
    Kolač se lako pravi, a savršeno je ukusan
    Kolač se lako pravi, a savršeno je ukusan foto: Shutterstock

Priprema:

Pleh veličine 35x20 cm podmazati maslacem. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Jaja razbiti u vanglicu i penasto ih umutiti uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanilinog šećera. Dodati ulje i mleko i umutiti. Ubaciti čašu džema od kajsija i sjediniti sve sastojke. Na kraju dodati mešavinu brašna, griza i praška za pecivo. Umutiti da nema grudvica od brašna. Umućeno testo sipati u pleh i staviti da se peče 25 minuta.

Kolač (probati čačkalicom da li je pečen) ostaviti da se prohladi, pa ga u tankom sloju premazati džemom od kajsija. Posuti ga mlevenim orasima i ostaviti da se kolač potpuno ohladi. Iseći ga na štangle i poslužiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs