ĐURĐEVDANSKA POGAČA: Meka kao pamuk, a pravi se brzo i lako

Svečana trpeza ne može da se zamisli bez pogače koja je uvek glavna zvezda svake slave

Recepti
Autor:
ĐURĐEVDANSKA POGAČA: Meka kao pamuk, a pravi se brzo i lako
Kako se pravi svečana pogača za Đurđevdan?, Foto: Printscreen/youtube

Ako ste već odlučili šta ćete spremati za Đurđevdan, isprobajte i ovaj recept za najmekšu pogaču:

Potrebno je:

  • 1kg brašna
  • 1 kocka kvasca(50gr)
  • 400ml mleka
  • 3 kašike kiselog mleka(100ml jogurta)
  • 50ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 3 kašičice soli
  • 2 jaja + 1belanac
  • 1 kašičica sirćeta
  • 150gr margarina
  • susam
  • 1 žumance za premazivanje

Priprema: Umesite testo tako što ćete u malo brašna staviti mlako mleko, šećer i kavasac. Nakon 15 minuta dodajte i so, jaja, sirće, margarin, ostatak brašna i umesite testo koje ćete ostaviti da naraste oko sat vremena. Premesite i premažite sa margarinom. A potom razvijte testo i oblikujte ga po želji. Premažite sa žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs