obavezno pročitajte

5 NAJČEŠĆIH GREŠAKA ZBOG KOJI MESO SA ROŠTILJA BUDE NEUKUSNO: Iskusni kuvari otkrivaju kako da ih VEOMA LAKO IZBEGNETE

Kako nam prvomajski praznici odmah iza vrata, donosimo vam najvažnije smernice iskusnih stručnjaka za savršen roštilj!

Recepti
13:55h Autor:
5 NAJČEŠĆIH GREŠAKA ZBOG KOJI MESO SA ROŠTILJA BUDE NEUKUSNO: Iskusni kuvari otkrivaju kako da ih VEOMA LAKO IZBEGNETE
Kobne greške zbog kojih roštilj ne bude ukusan, Foto: Shutterstock

Jedan od bitnih koraka je, pre svega, da kupite kvalitetno meso, a zatim i da ga na pravi način ispečete na roštilju, jer jedino tako će biti neodoljivo ukusno. Iskusni kuvari znaju da kažu da je spremanje hrane na roštilju umentost, kao i da se ta veština stiče iskustvom. Ali, otkirvaju nekoliko važnih saveta, posebno za početnika. Ukoliko ih budete poštovali, na trpezi ćete imati nikad ukusnije meso.

Roštilj, Priroda, 1. maj, Prvi maj, Društvo, Opuštanje
foto: Profimedia

5 kobnih grešaka zbog koje meso sa roštilja ne bude ukusno:

1. Meso nije bilo dovoljno u marinadi

Roštilj će biti ukusniji ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče pre pripreme.

Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

Marinada
foto: Shutterstock

2. Izbegavate dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, te pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite komade mesa.

meso, rostilj
foto: Profimedia

3. Stavljate na roštilj hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako bi trebalo pustiti da marinirano meso bude na sobnoj temperaturi pre nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način meso će se lepše ispeći i imati bolju boju.

4. Stalno okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj, što manje ga okrećite i pomerajte. Naime, mesu s roštilja onaj fantastičan ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom periodu.

Roštilj, Prvi maj
foto: Shutterstock

Kada smatrate da treba da okrenete meso, hvataljkama pokušajte nežno da odvojite meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da treba ostaviti još nekoliko minuta da se peče kako bi dobilo finukaramelizovanu površinu.

5. Ne puštate meso da se "odmori"

Kako bi se izjednačili sokovi u mesu, te komad postao sočan, potrebno je da svaki malo 'odmori'. Kada se meso ispeče, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da odstoji - ona će zadržati toplotu, a komadi mesa će biti sjajnog ukusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs