obavezno probajte!

SVI ISKUSNI PEKARI KORISTE OVAJ TRIK KAKO BI IM TESTO BILO MEKANO I SVEŽE DANIMA: U brašno dodaju 2 posebna sastojka

Trik pekara za mekano i sveže testo koje traje danima obavezno ispobajte, rezultat će vas oduševiti!

Recepti
Autor:
SVI ISKUSNI PEKARI KORISTE OVAJ TRIK KAKO BI IM TESTO BILO MEKANO I SVEŽE DANIMA: U brašno dodaju 2 posebna sastojka
Trik pekara za mekano i sveže testo koje traje danima, Foto: Shutterstock

Iskusni pekari uvek imaju svoje tajne za savršeno testo, te prave neodoljive kiflice, perece, krofne, štapiće koji danima budu mekani. Ukoliko se pitate kako im to polazi za rukom - caka je u dva sastojka koja obavezno dodaju u brašno pre nego što ga zamese.

"Čarobne namirnice" su zapravo kukuruzni skrob i običan griz koji se koristi u dečjoj ishrani.

Testo
foto: Profimedia

Skrob pomaže testu da bude lakše i prozračnije, a samim tim i mekše. S druge strane, kad se mala količina griza pomeša sa običnim pšeničnim brašnom, oslobađa testo od viška vlage.

Na kilogram brašna ide puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza.

Testo
foto: Shutterstock

Prema rečima nutricionista, kukuruzni skrob može imati brojne blagodeti po naš organizam:

  • U malim količinama hrani nervne ćelije i stimuliše rast mišićnih vlakana.
  • Pokreće proces čišćenja tkiva od toksina.
  • Dobar za proizvodnju dijetetskih proizvoda.
  • U stanju je da snizi nivo šećera u krvi i održi ga na željenom nivou. Iz tog razloga se često preporučuje osobama sa dijabetesom.
  • Doprinosi normalizaciji procesa zgrušavanja krvi, smanjuju rizik od razvoja hipertenzije i anemije.
  • Proizvodi na bazi kukuruznog skroba pozitivno utiču na stanje nervnog sistema. Oni mogu ublažiti simptome epilepsije, depresije i poboljšati raspoloženje nakon dugotrajnog stresa.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs