RECEPT ZA DOMAĆI INTEGRALNI HLEB: Biće mekan kao duša, a ostaje svež po nekoliko dana

Donosimo vam recept za domaći integralni hleb, a kada ga jednom budete probali zaboravićete na kupovni.

Recepti
Autor:
RECEPT ZA DOMAĆI INTEGRALNI HLEB: Biće mekan kao duša, a ostaje svež po nekoliko dana
Kako se pravi domaći integralni hleb?, Foto: Shutterstock

Domaći integralni hleb po proverenom receptu koji sigurno uspeva. Najlepši je kada je vruć, ali ostaje mekan i kada se ohladi, a što je najbolje od svega ostaje svež po nekoliko dana.

Sastojci:

  • 500 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 300–400 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca, odnosno 25 g svežeg kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
    Ostaje svež po nekoliko dana
    Ostaje svež po nekoliko dana foto: Thinkstock

Priprema:

Sipajte u posudu 500 g brašna i kašičicu soli i dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Ako za pripremu hleba koristite sveži kvasac, prvo ga pripremite – udrobite 25 g kvasca u 100 ml tople vode i ostavite 15 minuta. Pripremljeni kvasac uspite u posudu, a zatim dodajte ostalih 200–300 ml tople vode. Ako koristite suvi kvasac, uspite kesicu u posudu, sve zajedno izmešajte i dodajte 300–400 ml tople vode. U svakom slučaju dodajte polako zadnjih 100 ml vode tokom mešanja i završite kada testo postane gipko i nije previše lepljivo.

Testo ćete najbolje zamesiti pomoću kuhinjskog robota sa nastavkom za mešenje testa. Prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite ga 45 minuta na toplom mestu kako bi nadošlo za otprilike trećinu. Izvadite testo iz posude i spljoštite ga prstima na površini posutoj brašnom, a zatim ga savijte i prebacite u modlu za hleb dužine od 25 cm. Pecite integralni hleb od 40 do 50 minuta na 200 °C.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs