preukusna!

STARINSKI RECEPT ZA NAJBOLJU SELJAČKU PROJU: Odlična je zamena za BELI HLEB, a to su dobro znali naši preci

Starinski recept za najbolju proju je tako jednostavan, te vam je potrebno svega desetak minuta da je napravite, a možete da je jedete bez griže savesti!

Recepti
13:06h Autor:
STARINSKI RECEPT ZA NAJBOLJU SELJAČKU PROJU: Odlična je zamena za BELI HLEB, a to su dobro znali naši preci
Starinski recept za najbolju proju, Foto: Shutterstock

Kod naših predaka se gotovo uvek na stolu nalazila proja od svega nekoliko sastojaka i to ne bez razloga! Kako biste je napravili, uopšte vam nije potrebno mnogo novca, a pravi je izvor mnogih hranljivih materija koje poboljšavaju rad organizma, te je odlična zamena za beli hleb. Da ne pričamo o neodoljivom ukusu, posebno kada je topla!

Naime, kukuruzno brašno, koji je glavni sastojak proje, je dobar izvor tiamina, magnezijuma, selena, vitamina B6 i folne kiseline. Kako sadrži brojne vitamine i mineralne, doprinosi bolje radu srca, kao i borbi sa viškom kilograma.

Proja, projara, Kukuruzni hleb
foto: Shutterstock

Takođe, budući da ne sadrži gluten, dobar je dodatak ishrani osobama koje su osetljive na njega, kao i onim koji pate od celijakije.

Potrebni sastojci za pravu seljačku proju:

  • 400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna
  • 220 ml mlake vode
  • 1/ 2 kesice praška za pecivo
  • mast za podmazivanje
  • 1 ravna kašičica soli
  • mast za podmazivanje
Kukuruzno brašno, Palenta
foto: Shutterstock

Način pripreme:

U mlakoj vodi razmutite prašak za pecivo i so, pa sipajte u 400 grama kukuruznog brašna. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću.

Tepsiju staviti u unapred zagrejanu rernu na 230 stepeni i peći oko 15-20 min, odnosno dok korica ne postane tamno smeđa. Kada se proja ispeče, ovlaš je poprskajte vodom i ostavite da se prohladi. Potom je požete poslužiti uz bilo koje jelo, a jesti je i samu uz času jogurta ili mleka, jer ima fenomenalan ukus.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs