običaji i verovanja

SLEDEĆE STVARI OBAVEZNO MORAJU DA SE NAĐU NA TRPEZI ZA BADNJE VEČE: Jednu čuvajte i posle Božića zbog ZDRAVLJA UKUĆANA

Na trpezi za Badnji dan nikako ne bi trebalo da budu mrsna jela, a određene namirnice poput pasulja i ribe su neizostavne.

Recepti
05:47h Autor:
SLEDEĆE STVARI OBAVEZNO MORAJU DA SE NAĐU NA TRPEZI ZA BADNJE VEČE: Jednu čuvajte i posle Božića zbog ZDRAVLJA UKUĆANA
Šta obavezno mora da bude na trpezi za Badnji dan?, Foto: Shutterstock

Badnji veče se provodi sa porodicom u slozi, miru i ljubavi. To je poslednji dan posta, te na stolu nikako ne bi trebalo da bude mrsnih jela. Prema mišljenju etnologa koji su istraživali našu tradiciju, od jela se sprema tucani pasulj, kiseo kupus, pita od oraha (ili od višanja u nekim domaćinstvima) i riba.

U nekim krajevima Srbije ove večere ne sme da izostane ni pečena bundeva, koja se jede kako deca preko godine ne bi imala kraste na glavi. Ovaj običaj postoji i u drugim krajevima našeg naroda. Sa trpeze za Badnje veče ne sme da izostane ni med, koji se jede sa orasima, a posle Badnje večeri se u kući čuva kao lek.

Badnje veče
foto: Shutterstock

Etnolozima otkrivaju i značaj pasulja na trpezi. Naime, verovanje koje nam dolazi još od indogermanskih naroda svedoči o tome da je pasulj omiljeno jelo za duše pokojnika.

Božić, Badnji dan, Badnje Veče, Suvo voće, Božićna pšenica, Badnjak
foto: Shutterstock

Na taj način se, tokom Badnje večeri, uspostavlja simbolička veza sa našim precima, koji upravo preko jela dospevaju u vezu sa svojim naraštajima, dajući im snagu i podstičući prosperitet. Sličnu ulogu na večeri igra i med, dok riba ima ritualno značenje, čije poreklo nije toliko poznato, ali koje se u srednjem veku vezivalo za simbol Isusa Hrista.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs