provedimo praznike sa najdražima

PROSLAVIMO NOVU GODINU I BOŽIĆ U TOPLINI DOMA: Ovih 7 stvari su neophodni za sreću

Sve i da je samo komad hleba na našoj trpezi, treba da budemo srećni ako imamo s kim da ga podelimo.

Porodica
Autor:
PROSLAVIMO NOVU GODINU I BOŽIĆ U TOPLINI DOMA: Ovih 7 stvari su neophodni za sreću
7 stvari neophodnih za sreću tokom praznika, Foto: Shutterstock

Redovno se dešava da, kad prođu novogodišnji i božićni praznici, sebi obećamo kako ćemo iduće godine biti pametniji. Ova fraza prati nas stalno. Ali iz najlepših prazničnih dana uglavnom izlazimo isceđeni, jer nepisana pravila govore da sve mora da bude pod konac, savršeno, blistavo i raskošno. Na taj dan treba da se pokažemo, inače smo pali na važnom prazničnom ispitu zbog takmičenja ko će lepše i bolje da ukrasi dom, da spremi više jela, da se prikaže familiji...! Postali smo veći potrošači nego slavljenici. Ali svrha dolazećih proslava nije u tome.

Svi na okupu

Srećan će biti onaj ko ove dane provede s najdražima koji su spremni da izdvoje vreme i da se okupe. Mnoge familije unapred znaju s kim slave novogodišnju noć a s kim Božić. U tom slučaju, nema potrebe da se pada s nogu od spremanja. Poenta su uživanje, radost, smeh, zdravica, poljupci i neizmerna ljubav koja spaja članove porodice. Zaboravili smo da budemo skromni i zahvalni na onome što imamo, a to su zdravlje i da smo svi na broju.

Nova Godina
foto: Shutterstock

Nema potrebe da trošite previše

Ne mora svuda da šljašti i trešti, zaista nije potrebno da kitimo sve prostorije u kući. Najveća svetlost je naš osmeh i dobrodošlica svima koji dođu u goste. Mnogi od nas nemaju dovoljno novca ni za svakodnevni život, pa čemu onda da za praznike potrošimo sve do zadnjeg dinara, a da se nakon njih sekiramo šta ćemo i kako ćemo dalje. Na to zaboravite. Kineske lampice izgledaće isto tako božanstveno koliko i koncertna rasveta i vatromet.

Nek kućom zamirišu domaća jela

Umesto komplikovanih đakonija, zasenite ukućane običnim, domaćim jelima koja najviše vole i gledajte da ih pripremite što brže, da praznike ne biste proveli u kuhinji. Nije važno šta se jede, bitno je da je ukusno. Ono što će svi, a naročito deca zauvek pamtiti su prizor i atmosfera kada cela porodica zajedno sedi za prazničnim ručkom.

Ne mora sve da blista

U redu je da kuća bude čista, ali strah od sutrašnjice učinio nas je sujevernima. Bojimo se da, ukoliko ne očistimo svaki kutak, nećemo imati sreće u idućoj godini! Običaji naših predaka su brojni, lepi su i prijaju, ali, ruku na srce, mi živimo drugačiji, brži život nego oni. Neko od nas će uspeti da stigne sve da uradi, neko neće. Živimo različitim tempom, neće nam praznici promeniti sudbinu.

Podelite s drugima šta imate

Mnogi od nas žive sami, usamljeni su, u nekim godinama gde je budućnost neizvesna. Njima praznici često teško padaju. Ako poznajete nekog takvog, pozovite ga u kuću ili mu odnesite nešto što ste spremili, podelite s njim radost okupljanja. Zapravo, podelite ono što imate s nekim ko ima manje. Odnesite (starijim) komšijama tanjir kolača, popričajte, čestitajte praznike i zagrlite ih. Jer zagrljaji nedostaju.

Nova Godina
foto: Shutterstock

Skupi pokloni nisu merilo ljubavi

Tačno je da se Nova godina i Božić pamte po poklonima, ali zaista nije potrebno kupovati skupe darove već one koji nešto znače, imaju dušu i upotrebnu vrednost, i ono najvažnije - pokazuju istinsku ljubav. Umesto što računamo šta koliko košta, utrošimo vreme razmišljajući šta ko voli. I sitnica će biti sasvim dovoljna.

Napravite trenutke koje će deca zauvek pamtiti

Tokom praznika ne radimo, to je vreme za odmor a ne umor. Provedimo ih najviše sa svojom decom i posvetimo im vreme za igru, druženje i razgovor. Zavucimo se s njima pod jorgan i gledajmo zajedno crtaće i filmove, to će od svega najviše pamtiti. Kratko traje detinjstvo, produžimo ga u njihovom sećanju. Prošetajmo zajedno uživajući u miru zimskih ulica, razgledajmo uveče ukrašene prozore kuća i dvorišta, a onda se umorni od šetnje vratimo u toplinu doma.

Nova Godina
foto: Shutterstock

I neka nam u srcu budu mir, staloženost i optimizam. Oprostimo svima koji su nas uvredili jer život je prekratak da bismo ga proveli kao zlopamtila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs